Iso näyttö, tuplakamerat, pikalataus ja huikea suorituskyky. Miten melkein yhtä hyvillä puhelimilla voi olla näin erilaiset hinnat? Mikrobitti testasi iPhone X:n, Huawei Mate 10 Pro:n sekä OnePlus 5T:n.

Syksyn odotetuin utuuspuhelin on Apple iPhone X. Se on Applen mullistavin uudistus koko iPhone-historian aikana. Äksä eli kymppi pistää uusiksi niin muotoilun, näytön, käytettävyyden kuin älypuhelimen hinnankin. Kaikki eivät Applen tuotteista ja varsinkaan hinnoista välitä. Heille tarjolla on onneksi Huawei Mate 10 Pron ja OnePlus 5T:n kaltaisia Android-lippulaivoja.

Näistä Huawei Mate 10 Pro kuuluu puhtaaseen A-luokkaan niin viimeistelyn, ominaisuuksien kuin hintansakin osalta, OnePlus 5T tarjoaa puolestaan edullisemmassa hintaluokassa huipputason suorituskyvyn sekä ominaisuudet. Tosin edullinen on suhteellista: muutama vuosi sitten OnePlus 5T:n 500 euron hinta olisi ollut älypuhelinten korkeimpia, mutta nykyään hintaa ei voi pitää erityisen korkeana, kun kalleimmat puhelimet maksavat jo yli tuhat euroa.

Isot näytöt ovat näkyvin osa testikolmikkoa. Ison, reunoille asti ulottuvan 18:9-kuvasuhteen näytön hyödyt ovat ilmeiset. Pystyasennossa ruudulle mahtuu huikeasti tekstiä esimerkiksi nettisivuja tai some-palveluja käyttäessä. Vaakanäkymässä iso ruutu on omiaan elokuvien katselussa. IPhonessa X:ssä kuva on täydellä ruudulla epäsymmetrinen yläosan kameraloven takia.

Näyttöjen uutuudet eivät rajoitu pelkkään kuvasuhteeseen. Applen, Huawein ja OnePlussan amoled-näytöt ovat kaikin puolin erinomaisia. Lcd-näyttöjä huikeasti parempi kontrasti ja värintoisto sekä akkua säästävä näyttötekniikka ovat nykypäivää kalliimmissa huippupuhelimissa.

Testikolmikon amoled-näytöt eivät rajoitu lcd-näyttöjen tapaan perinteiseen sRGB-väristandardiin, vaan ne kykenevät toistamaan myös laajennetun hdr-värialueen (dci-p3). Tosin nettivideopalvelujen hdr-tarjonnasta pääsee toistaiseksi nauttimaan vain iPhonella.

Huikea suorituskyky on ominaista koko testiryhmälle. Käytännössä se tarkoittaa, että näillä puhelimilla voi pelata kaikkia huippupelejä ja käyttää useita ohjelmia moniajossa huoletta. Suorituskyky ja iso tallennustila takaavat puhelimille pitkän elinkaaren, kunhan toki puhelinta ei pudota tai muuten hajota. Erikoista on sen sijaan muistikortti- paikoista luopuminen. Toisaalta nopeat verkko- ja mobiiliyhteydet puoltavat tiedostojen tallennusta pilveen.

Tuplakameroilla saa uuden vivahteen kuvaukseen. Niiden toteutuksessa ja käyttömahdollisuuksissa on kuitenkin eroja. Huawei hyödyntää värikameran rinnalla mustavalkokameraa laajentamaan kuvien dynamiikkaa ja parantamaan kuvanlaatua hämärässä. Samaan ratkaisuun on päätynyt myös OnePlus kahdella värikameralla.

IPhonen takakameroiden polttovälit ja valovoimat eriävät. Ne tarjoavat laajakulma- ja telelinssit kuvaukseen, mikä mahdollistaa aidon, optisen zoomauksen kohteeseen. Kameran voi valita lennosta. Muotokuvatilassa kuva rajautuu aina telelinssin suhteen. Laajakulmaa käytetään silloin syvyysterävyyden ohjelmalliseen kaventamiseen.

Huawein ja Applen takakamerat on varustettu aidolla, optisella kuvanvakaimella, joka helpottaa hämäräku- vausta ja poistaa turhat tärinät videoista. OnePlussassa vakautus tehdään ohjelmallisesti, mikä näkyy videoissa ajoittain outoina nykimisinä. Kaikki puhelimet pystyvät tallentamaan videoita 4k-tarkkuudella varsin laadukkaasti.

Erikoismaininnan ansaitsee iPhone, joka pystyy 4k-tarkkuudellakin tallentamaan videota 60 kuvan sekuntinopeudella tavallisen 30 kuvan sijaan. Tämä näkyy sulavimpina videoina erityisesti liikkuvia kohteita kuvatessa.

Käytännöllinen turvallisuus on oleellinen osa nykyisiä huippupuhelimia. Pelkän pin-koodin sijaan laitteet turvataan biometrisesti joko sormenjäljen tai kasvojen perusteella. Huawein ja OnePlussan sormenjälkitunnistimet on sijoitettu laitteiden takaosaan, mistä niitä painetaan luontevasti etusormella. Apple on siirtynyt biometrisessä tunnistuksessa sormesta kasvoihin. Face id -tunnistus ei ole tavanomainen kame- ralla toteutettu valokuvatunnistus: siinä hyödynnetään infrapunasäteitä, jotka heijastetaan käyttäjän kasvoihin etukameran viereen sijoitetusta pienestä projektorista. Tuloksena saadaan kolmiulotteinen malli naamasta myös pimeässä. Käytännössä face id toimi hieman hitaammin kuin sormenjälkitunnistukset.

Myös OnePlussassa on mahdollista käyttää kasvojentunnistusta, joka toimi valoisassa tilassa luotettavasti. Turvallisuutta lisää puhelimien tiivistys vettä ja pölyä vastaan. Näiden osalta OnePlus ei pärjää muille, sillä sitä ei ole suojattu roiskeilta tai ryönältä, kun taas iPhone X ja Mate 10 Pro täyttävät IP67-vaatimukset. Ne sietävät sekä hienon pölyn että hetkellisen upotuksen metrin syvyyteen.

Pikalataus on vakiona kaikissa kolmessa puhelimessa. Käytännössä akun saa ladattua puolilleen puolessa tunnissa ja tunnissa akusta täyttyy noin 80 prosenttia. Kaikki puhelimet tarvitsevat pikalataukseen oman laturin, joka Huaweilla ja OnePlussalla tulee puhelimen mukana. IPhonen mukana ei tule pikalaturia, mutta pikalataus onnistuu erikseen ostettavan tai MacBookin mukana tulevan laturin kanssa.

Langatonta latausta kolmikosta tukee vain iPhone. Akkukestossa Huawei on vakuuttavin. Iso 4 000 milliampeeritunnin akku riittää käytännössä hurjaankin käyttöön koko päiväksi. Muilla puhelimilla pärjää normaalista arkikäytöstä koko päivän, mutta paljon kuvatessa tai gps-navigointia käyttäessä akku voi huveta kesken päivän.

Testikolmikon kärkeen yltää Apple iPhone X, joka on lähes tinkimätön puhelin ominaisuuksiensa osalta. Se on kuitenkin merkittävästi Android-kaksikkoa kalliimpi. Mate 10 Pro on laadukas valinta helppokäyttöistä ja monipuolista puhelinta etsivälle. Sen hinta on ominaisuudet ja viimeistelyn huomioiden vielä kilpailukykyinen. OnePlus 5T puolestaan on perusteltu valinta maksimaalista hinta-laatusuhdetta etsivälle käyttäjälle. Sen suorituskyky on huikea, mutta suojauksessa ja viimeistelyssä jäädään muiden huippuluurien jälkeen.

Lue lisää uudesta Mikrobitistä.

Apple iPhone X – Tosi makea omenax

Apple iPhone X:n merkittävimmät erot aiempiin malleihin verrattuna ovat uusi käyttöliittymä, luopuminen kotinäppäimestä, reunoille saakka ulottuva näyttö, kasvontunnistus sekä langaton lataus. Puhelimen muotoilu hivelee silmää ja on silti käytännöllinen. Puhelin on iso mutta toimii vielä yhdellä kädellä.

Puhelin pysyy näpeissä erinomaisen tukevasti ja ruudun reunoillekin yltää ilman toisen käden apua. Applen ikoninen kotinäppäin sekä samalla sormenjälkitunnistin on poistettu, jotta näyttö ylettyy puhelimen kaikille reunoille tasaisesti.

Käytettävyys on erinomainen. Eleohjaus toimii intuitiivisesti, eikä kotinäppäintä jää kaipaamaan. Käyttäjän tunnistukseen käytetään uutta Face ID -kameraa ja true depth -mallinnusta. Tunnistus toimii luotettavasti ja ripeästi myös pimeässä.

IPhone X on Applen ensimmäinen puhelin, jossa on oled-näyttö perinteisen lcd:n sijaan. Apple ottaa näytöstä kaiken hyödyn irti. Huikea kirkkaus ja amoledille tyypillisen voittamaton kontrastisuhde takaavat, että kuva näkyy kirkkaassakin auringonpaisteessa, ja amoledistä on iloa myös hdr-laajasävykuvan muodossa. Värintoiston tarkkuus on ammattinäyttöjen tasoa.

Kameroiden kuvanlaatu on erinomainen. Valotukset onnistuvat automatiikalla luotettavan luontevasti kadottamatta sävyjä ääripäissä. Kaksoiskamerassa on laaja- ja telelinssit, joilla saadaan eri kuvakulmia sekä syvyyttä muotokuvaukseen. Etukameran true depth mahdollistaa syvyysefektin myös selfieihin. Käytännössä efekti toimii parhaiten salaman kanssa.

HINTA: 1 180 € (64 Gt)

PISTEET: 9,1/10

ARVOSANA 4,5/5

HINTA-LAATUSUHDE: 1/5

HYVÄÄ: Käytettävyys, kamerat, näyttö, langaton lataus

HUONOA: Naurettavan kallis, iOS:n rajoitukset

POINTTI: Huippuhyvä ja superkallis omenapuhelin

Huawei Mate 10 Pro – Näyttävän toimiva

Huawei Mate 10 Pron panssarilasiin ja tukeviin metalliraameihin perustuva viimeistely on hillityn näyttävä. Puhelin pysyy tukevasti kädessä, mutta jättiruudun yläkulmiin ei yhdellä kädellä ylety.

Takapuolen Leica-kamerat eivät kohoa pinnasta yhtä paljon kuin kilpailijakaksikolla. Lukitus avataan näppärästi, luotettavasti ja nopeasti sormenjälkitunnistimella. Puhelimessa on tuore Android 8 höystettynä Huawein Emui-kuorrutuksella. Käyttöliittymää ei voi muokata yhtä vapaasti kuin OnePlussassa, vaan käytöstä on tehty yksinkertaisempaa ja rajatumpaa applemaisehkoon tapaan.

Oled-näyttö noudattaa normal-väritoistolla sRGB-väriavaruutta hyvin. Ruudun kirkkaus jää kuitenkin selvästi jälkeen iPhonesta, mutta amoledin huippukontrastin ansiosta tekstistä saa selvää kirkkaammassakin valaistuksessa.

Takakameroista toinen on värillinen ja toinen mustavalkoinen. Ratkaisu pystyy vähentämään kohinaa hämäräkuvista ja kaventamaan syvyysterävyyttä kuvista tehokeinona. Automatiikka toimii luotettavasti. Kamera rekisteröi nopeasti eri kohteet kuvista ja tekee tarvittavat hienosäädöt ennen kuvan ottamista. Automatiikan ohella runsaat kuvausohjelmat ja erinomaisen käytettävät manuaalisäädöt mahdollistavat vaivattoman luovuuden kuvauksessa.

Mate 10 Pro on täysipainoinen kokonaisuus, josta on vaikea löytää heikkouksia. Tallennustilan venyttäminen 128 gigatavuun on tehokäyttäjän mieleen, hyödyksi paljon kuvaavalle ja myös auttaa pidentämään puhelimen käyttöikää. Suurikapasiteettinen akku ja pikalataus ovat myös arjessa iso ilo.

HINTA: 800 € (128 Gt)

PISTEET: 8,6/10

ARVOSANA: 4/5

HINTA-LAATUSUHDE: 2/5

HYVÄÄ: Viimeistely, kamerat, akkukesto

HUONOA: Käyttöliittymän rajoitteet, ei kasvotunnistusta

POINTTI: Huippupuhelin kovalla hintalapulla

OnePlus 5T – Edullisempaa suorituskykyä

OnePlus jatkaa tiheää päivitystahtiaan 5T-mallin myötä. 5T korvaa puoli vuotta sitten myyntiin tulleen OnePlus 5:n, mutta jatkaa samalla edullisemmalla hinnalla. Suorituskykyyn ei ole tullut muutosta aiempaan.

5T:n suurimmat houkutukset ovat iso amoled-näyttö sekä parantuneet hämäräkuvausominaisuudet. Erikoisuutena OnePlussassa on erittäin ripeä pikalataus. Metallikuoriin pohjautuva muotoilu ei ole yhtä tyylikäs ja toimiva ratkaisu kuin verrokeissa. Kuori ei kerää yhtä paljon sormenjälkiä kuin lasi, mutta käytännössä se on varsin liukas. Ote puhelimesta ei ole niin tukeva ja mieluisa kuin toivoisi.

Jättiruudun käyttö on yhdellä kädellä hankalaa. Puhelimen suojaus onnistuu sormenjälkilukijalla sekä kasvotunnistuksella. Molemmat tavat toimivat rinta rinnan. OxygenOS:llä maustettu perus-Android on tehokäyttäjän makuun. Kustomointi onnistuu mallikelpoisesti, ja puhelimen saa räätälöityä täysin omiin tarpeisiin sopivaksi vaivattomasti. Valitettavasti uusinta Android 8 -päivitystä joutuu odottamaan ensi vuoteen.

Amoled-näyttö on perustilassa väreiltään ylikylläinen. Tarkemmat värit saa käyttöön sRGB-esivalinnalla. Ruudun kirkkaus on hieman Huaweita parempi, ja puhelinta voi käyttää hyvin kirkkaassakin ympäristössä.

Kameran laatu ei pärjää tässä seurassa mutta on varsin asiallinen huomioiden puhelimen hinnan. Automatiikka ei vastaa selvästi kalliimpia puhelimia varsinkaan värien ja valkotasapainon osalta. Kuvista jää puuttumaan viimeinen silaus, jonka tosin harrastaja pystyy editoimaan jälkikäteen.

HINTA: 500 € (64 Gt)

PISTEET: 8,4/10

ARVOSANA: 4/5

HINTA-LAATUSUHDE: 4/5

HYVÄÄ: Erinomainen pikalataus, paljon vastinetta rahalle

HUONOA: Ei kuvanvakain- ta eikä veden- kestävyyttä

POINTTI: Suorituskykyä koko rahan edestä