Nvidia GeForce RTX 3090 on kaikkien aikojen nopein pelinäytönohjain, ainakin jos vertailukohdaksi otetaan suoraan kaupasta saatavat, ilmajäähdytetyt kortit.

Mikrobitti sai aiemmin viikolla käsiinsä Gigabyten maltillisesti kellotetun Gaming OC -version ja pisti sen testipenkkiin. Lue Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC 24 Gt -näytönohjaimen testi.

Näytönohjaimen hankkimiseksi lompakossa on oltava paksuutta – kortti maksaa hulppeat 1600 euroa. Sekään ei tosin toistaiseksi auta, sillä piirituotanto ei toistaiseksi pysy alkuunkaan kysynnän perässä.

Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming 10 Gt taas on aavistuksen maltillisempi versio aiemmin testatusta RTX 3090 -huippupiiristä. Huippuohjaimeen verrattuna 3080 on jopa yli puolet edullisempi ja siksi tavattoman paljon järkevämpi ostos.

”Järkevä” on tosin kenties väärä sana kuvaamaan pc-komponenttia, joka maksaa 800 euroa.

Halvemmankaan kortin saatavuuden suhteen ei tosin kannata odotella liikoja: jos Nvidia ei kykene tyydyttämään kysyntää edes absurdin kalliiden RTX 3090 -ohjainten osalta, lienee turha toivo, että halvempia kortteja saataisiin kovin pian liikkeelle massiivisia määriä.

Korttien suorituskykyä mitattiin muun muassa Shadow of the Tomb Raider -pelin high-asetuksilla; Red Dead Redemption 2 -pelin ultra-asetuksilla ja Microsoft Flight Simulatorin ultra-asetuksilla.

Yksi asia on varmaa: testien perusteella näissä näytönohjaimissa on poskettomasti tehoa.