Mikrobitti testasi, miten kodin 5g-nettiyhteys toimii. Uudenlaisen nettiyhteyden saa jo hommattua muutamaltakin operaattorilta.

Lue Mikrobitin testistä, miten 5g-nettiyhteys toimii käytännössä. Kokeilussa on Elisan 5G Kotinetti -yhteys.

Testi julkaistiin useamman testiartikkelin sarjana. Lue osa 1 tästä linkistä, osa 2 tästä linkistä, osa 3 tästä linkistä, osa 4 tästä linkistä ja osa 5 tästä linkistä.

Listasimme myös erilliseen juttuun eri operaattoreiden kotiin tarjoamat kiinteät 5g-yhteydet. Lue 5g-liittymien vertailu tästä.

Olemme myös tehneet hintavertailua eri operaattorien 4g- ja 5g-liittymistä. Minkälainen liittymä on ylipäätään järkevä, riittäisikö sittenkin 4g? Mistä maksat vähiten parin vuoden aikana? Lue kodin 4g- ja 5g-liittymien hintavertailu tästä.

5g-yhteyksien niskaan on laitettu paljon toiveita tulevaisuuden verkottuneen yhteiskunnan rakentajana. Niiden pitäisi mahdollistaa autonominen liikenne, iot-ratkaisut ja paljon muuta.

Nopeudeltaan ja vakaudeltaan 5g:n on luvattu korvaavan monessa tapauksessa kiinteä kuituyhteys internetiin.

Elisa 5G Kotinetin tapauksessa asennus oli ammattilaisten tekemänä melko ripeää ja nopeus - no, olihan se nopea. Ensimmäiseksi tulokseksi tuli 366 megabitin download ja 44,6 megabitin upload.

Ensimmäisen mittauksen lukemiin ei enää toista kertaa samana päivänä päässyt, mutta yli 200 megan tuloksia tuli säännöllisesti. Myös ping-arvo oli noin 10 millisekunnin luokkaa, mikä oli puolet aikaisemmasta dsl-liittymän tuloksesta.

Mikrobitin esimerkissä oli kyseessä varsin tyypillinen kiinteän 5g-yhteyden tilaaja: hän asuu pientalossa, valokuitua ei ole tarjolla eikä dsl-yhteyden tarjoama kaista enää riitä kaikkiin tarpeisiin.

Valokuitua ei kannata rakentaa joka paikkaan. Se voi olla liian kallista tai asiakkaita ei löydy riittävästi. Tällaisissa tilanteissa 5g toimiikin hyvin valokuidun korvaajana. Käyttäjät pääsevät edullisemmilla kustannuksilla lähes samaan laatuun, Elisa mainostaa.

Lisäksi muista operaattoreista muun muassa DNA lupaa liittymälle maksimin ohella myös miniminopeuden.