Essential PH-1 oli yksi viime vuoden odotetuimpia ja hypetetyimpiä puhelinjulkistuksia. Nokkelasta nimestä huolimatta luurista ei kuitenkaan noussut kaiken kansan suosikkia – ainakaan vielä.

Vuosia Android-kehitystä Googlella valvonut Andy Rubin irtisanoutui vuonna 2014 ja perusti Essential Productsin. Salamyhkäinen yritys kertoi aikeistaan hyvin niukasti vihjaillen, mutta vuoden 2017 loppupuolella maailma sai käpisteltäväkseen yrityksen ensimmäisen tuotteen, Essential PH-1 -älypuhelimen.

Puhelin on tosin virallisesti saatavilla vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta Mikrobitti onnistui hankkimaan sellaisen Suomeen asti.

Paperilla ominaisuudet ovat samaa luokkaa muiden vuoden 2017 lippulaivamallien kanssa. Oli kyseessä sitten Qualcommin järein järjestelmäpiiri, 128 gigatavun tallennustila tai 5,7-tuumainen lähes reunasta reunaan ulottuva näyttö, ominaisuudet ovat kilpailukykyisiä minkä tahansa huippumallin kanssa. Lisäksi laitteen käyttöjärjestelmänä on lähes täysin puhdas Android.

Erikoisina rikkoina rokassa ovat näytön yläosaan uppoava kamera sekä selkäpuolen modulaarinen lisälaiteliitäntä.

Ostajia voisi siis kuvitella löytyvän – etenkin Yhdysvalloissa, joissa kotimaisilla tuotteilla on aina ollut vahva asemansa. Essentialin puhelin on kuitenkin menestynyt katastrofaalisen huonosti. Viimeisimpien tietojen mukaan puhelinta olisi myyty vain noin 50 000 kappaletta.

Syitä tähän voi yrittää keksiä monesta tekijästä, mutta puhelimen laatu niihin ei varmastikaan kuulu. Kyseessä on nimittäin laatupeli. Etenkin valmistajan pudotettua hinnan pysyvästi alle 500 dollarin kilpailijoita ei samassa hintaluokassa juuri ole OnePlus 5T-mallia lukuun ottamatta.

Käteen otettaessa Essential PH-1 tuntuu välittömästi erilaiselta kuin suurin osa muista moderneista älypuhelimista. Sen reunoja ei ole lähdetty pyöristämään liikoja, vaan laite näyttää ja tuntuu hiukan kulmikkaalta. Myös rungon valmistusmateriaalina käytetty titaani ja keraaminen selkämys tuntuvat erilaiselta alumiiniin ja lasiin verrattuna.

Näppituntuma jakaa mielipiteet. Toisten mielestä puhelin tuntuu välittömästi vanhanaikaiselta, toisille se puolestaan tuo tunteen hyvästä laadusta. Painoa kertyy mekaanisten ratkaisujen ansiosta kuitenkin monia vastaavankokoisia puhelimia enemmän, ja myös tämän huomaa näpeissään. Essential on myös erittäin liukas, joskin sen pitäisi kestää kolauksia paremmin kuin alumiinista ja lasista valmistetut kilpailijansa.

Puhelimen reunukset on minimoitu lähes olemattomiin. Lopputuloksena on monen käteen lähes optimaalinen tuote: joka nurkkaan yltää hyvin yhtä kättä käyttämällä, mutta käytössä on kuitenkin lähes kuusi tuumaa näyttöä.

Ensimmäistä kertaa puhelinta käsissään pitävä kiinnittää huomiota myös erikoiseen yksityiskohtaan. Puhelimen valmistajan logoa ei näy missään. Mikäli laite ei ole tuttu, on mahdoton sanoa mikä tuote on kyseessä. Etupuolen erikoinen kameraratkaisu kuitenkin kavaltaa homman välittömästi, mikäli Essential PH-1:n on edes joskus nähnyt kuvissa.

Erikoiselta vaikuttava upotus herättää epäilyksiä, mutta käytössä siitä ei ole haittaa. Suurin osa ohjelmista jättää näytön yläreunan täysin käyttämättä, jolloin kolon ympärillä on vain mustaa ja puhelimen tilarivi. Käytännössä ainoa ero muihin puhelimiin on pelkästään tilarivin hieman suurempi korkeus. Esimerkiksi Essentialin oma kamera osaa kuitenkin hyödyntää koko näytön korkeuden, jolloin kameran virtuaaliset hallintanapit ilmestyvät aivan näytön yläreunaan.

Puhelimen kamera on kenties sen kaikkein heikoin puoli. Valmistaja on jo kuitenkin päivittänyt sen suorituskykyä ohjelmallisesti ja lisää päivityksiä on luvassa. Kamerakylki edellä puhelintaan hankkivan kannattaa kuitenkin kääntää katseensa toisaalle.

Oletuksena käytössä oleva ohjelmavalikoima on häkellyttävän pieni. Puhelimessa ei ole käytännössä mitään muuta kuin Googlen perussovellukset. Valmistaja perustelee ratkaisuaan valinnanvapaudella, sillä näin käyttäjä saa asentaa vain ja juuri sellaiset sovellukset kuin kokee tarvitsevansa. Laitteen tallennustilasta onkin käytössä tuoreeltaan noin sata gigatavua.

Yhdeksi laitteen ehdottomista myyntivalteista aiottiin sen modulaarisuutta. Takakameran vieressä on kuin käärmeenpuremana kaksi pientä kuoppaa. Niihin voi napsauttaa kiinni puhelimeen tarjolla olevia lisälaitteita. Pinnit syöttävät pelkästään sähköä, varsinainen datayhteys hoidetaan huippunopealla langattomalla usb:llä.

Modulaariset puhelimet ovat kiinnostavia lähinnä paperilla, ostajia ne eivät juurikaan ole innostaneet. Tämän sai huomata LG oman G5-mallinsa kanssa, eikä Lenovon modulaarisia Moto Z -luurejakaan pahemmin näy ihmisten käsissä. Kenties tappajalisälaite odottaa aivan kulman takana, mutta ainakin tällä hetkellä puhelimen lisälaitepinnit ovat valitettavasti turha keksintö.

Suorituskyvyltään laite ei tuota yllätyksiä. Mittausohjelmien tulokset antavat hyvin lähelle samoja tuloksia kuin muut samalla järjestelmäpiirillä varustetut, joskin yleensä selvästi kalliimmat laitteet. Jostain syystä kuitenkin lukuisten järjestelmäpäivitysten asennus tuntui kestävän erikoisen kauan.

Valmistaja on luvannut tukea laitteen käyttöjärjestelmää ainakin kahden vuoden ajan, eivätkä sen pidempiä takeita anna juuri muutkaan Android-valmistajat. Valitettavasti Essentialin kohdalla kohtalonkysymys koko yrityksen olemassaolosta on huomattavasti suurempi kuin alan jättiläisillä. Valmisteilla on jo PH-2-malli, mutta mikäli senkin myyntiluvut jäävät vaatimattomiksi, ei takeita yrityksen jatkosta ole.

Kavereiden iPhoneja, Samsungeja ja OnePlussia eksoottisempaa laitetta halajavalle Essential on kuitenkin kelpo laite, ja herättää esille otettuna varmasti keskusteluja.

Essential Phone PH-1

Ominaisuudet

Android 7.1.1 -puhelin. 5,7” lcd-näyttö, 1312 × 2560 px. Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz 4-ydin-Kryo ja 1,9 GHz 4-ydin-Kryo sekä Adreno 540 -näytönohjain), 4 Gt keskusmuisti, 128 Gt tallennustila. Takakamerat 13 Mpx f/1,9 ja 13 Mpx f/1,9 (mustavalkoinen), etukamera 8 Mpx f/2,2. Sormenjälkilukija. 1000 / 150 Mbit/s 4g lte, 802.11ac wlan, bluetooth 5.0, nfc. 3 040 mAh akku, usb-c-latausliitin. Pölytiivis ja roiskeveden kestävä (IP54). Pogo pins -liitäntä lisälaitteille.

Mittaustulokset

Suorituskyky Erinomainen

Akkukesto Hyvä

6 h 40 min näytön täydellä kirkkaudella

10 h 35 min 200 cd/m²:n näyttökirkkaudella

Näyttö Erinomainen

Kirkkaus 670 cd/m²

Kontrastisuhde 1680:1

Värintoisto 131,4 % sRGB:stä

Mitat ja paino 71 × 142 × 7,8 mm, 185 g

Hinta 499 $

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 4/5

Hyvää Valmistusmateriaalit, näyttö

Huonoa Kamera ei pärjää kilpailijoilleen

Pointti Erikoisuudentavoittelijan puhelin