Tunnetusti ”ssd-levy on tietokoneen paras päivitys”. Ssd on nopea tallennusväline, joka antaa perinteiseen kiintolevyyn verrattuna monia etuja. Jos ssd-levyä ei omasta koneesta vielä löydy, niin alkaa olla jo korkea aika.
Ulkoinen ssd-levy taas tekee datan siirtämisestä ja varmuuskopioimisesta helppoa. Ssd-levy on myös hyvä kaveri uusille pelikonsoleille.
Testasimme uudet ulkoiset ssd-levyt syksyllä 2022, lue ssd-levyjen vertailu. Nopeita ulkoisia levyjä saa jo varsin järkevillä hinnoilla. Pieni ja hyvin suojattu ssd on helppo napata myös matkalle mukaan.
Testissä olivat mukana Asus ROG Strix Arion S500, Kingston XS2000, LaCie Portable SSD, Samsung T7 Shield, SanDisk Extreme Pro Portable SSD V2, Transcend ESD240C, WD Black P50 Game Drive. Verrokkina toimivat Kingston IronKey Vault Privacy 80 sekä Toshiba Canvio Slim.
Edellisen kerran testasimme ssd-levyjä syksyllä 2021. Tuolloin kyseessä olivat pc:n massamuistit.
Testissä olivat vuonna 2021 mukana M.2 pci-e-levyt Gigabyte Aorus Gen 4 7000s, Gigabyte M30, Kingston KC2500, Kingston NV1, Samsung 980, Samsung 980 Pro, Western Digital Black SN850 Heatsink sekä sata III -levyistä Adata Ultimate SU800, Gigabyte SSD, Kingston KC600 ja Samsung 870 Evo.
Puolijohdepohjaiset ssd:t ovat edelleen gigatavua kohden monta kertaa kalliimpia kuin pyörivät kiintolevyt, mutta asian merkitys on koko ajan pienempi.
Monille pc-käyttäjille riittävä 512 gigatavun tai teratavun massamuisti ei enää maksa niin paljon, että kiintolevyihin luottaminen arkipäiväisessä tallennuksessa enää toisi kovinkaan merkittäviä säästöjä.
Vaikka ssd-levyjen nopeus kasvaa, ei fiksu käyttäjä välttämättä laita pennosiaan kaikista nopeimpiin levyihin. Käytännöllisemmät testit eivät nimittäin tuota läheskään yhtä rajuja eroja kuin puhtaat siirtonopeudet antaisivat ymmärtää.
Tällä hetkellä uusien tietokoneiden massamuistina toimii lähes poikkeuksetta M.2-liitäntään asennettu ripeä, pci-e-väylää ja nvme-standardia käyttävä ssd-levy.
Koneista voi edelleen löytyä myös sata-liitäntään kytkeytyviä perinteisiä massamuisteja. Sata III -väylä asettaa tiedonsiirrolle tiukan nopeusrajoituksen: enintään 600 megatavua sekunnissa.
Sata-levyn voi asentaa miltei mihin tahansa pöytäkoneeseen aivan pienimpiä ja todella ikivanhoja kokoonpanoja lukuun ottamatta. Myös monet vanhemmat läppärit käyttävät 2,5 tuuman sata-massamuistia, oli se sitten alkujaan kiintolevy tai ssd.
LUE MYÖS: