Ssd-levy on ”tietokoneen paras päivitys”, totesimme jo 5 vuotta sitten. Ja jos sellaista ei omasta koneesta vielä löydy, niin alkaa olla jo korkea aika.

Mikrobitti testasi 11 uutta, nopeaa ssd-levyä. Lue syyskuun iso testi heti!

Testissä mukana M.2 pci-e-levyt Gigabyte Aorus Gen 4 7000s, Gigabyte M30, Kingston KC2500, Kingston NV1, Samsung 980, Samsung 980 Pro, Western Digital Black SN850 Heatsink sekä sata III -levyistä Adata Ultimate SU800, Gigabyte SSD, Kingston KC600 ja Samsung 870 Evo.

Koska kuulit viimeksi kiintolevyn rutinaa? Monilla pc:n omistajillakin tästä aikanaan jokaiselle tutun hälyäänen kuulemisesta on jo pitkä aika. Puolijohdepohjaiset ssd:t ovat edelleen gigatavua kohden monta kertaa kalliimpia kuin pyörivät kiintolevyt, mutta asian merkitys on koko ajan pienempi.

Monille vaativillekin pc-käyttäjille riittävä 512 gigatavun tai teratavun massamuisti ei enää maksa niin paljon, että kiintolevyihin luottaminen arkipäiväisessä tallennuksessa enää toisi kovinkaan merkittäviä säästöjä.

Vaikka ssd-levyjen nopeus kasvaa, ei fiksu käyttäjä välttämättä laita pennosiaan kaikista kovimpiin tykkilevyihin. Käytännöllisemmät testit eivät nimittäin tuota läheskään yhtä rajuja eroja kuin puhtaat siirtonopeudet antaisivat ymmärtää.