Vuonna 2020 webkameroiden merkitys muuttui äkkiä radikaalisti. Uusi arki johti etätyövälineiden kasvaneeseen kysyntään, ja varsinkin verkko­kameroiden saatavuus oli hetkellisesti äärimmäisen heikkoa.

Kun ihmiset kuukausien aikana parantelivat kotitoimistoaan, edulliset ja kalliimmatkin webkamerat ostettiin loppuun.

Webkameralla on väliä, etenkin jos työhön kuuluu runsaasti palavereita tai asiakaskohtaamisia. Minkälaisia mielikuvia herättää, jos neuvotteluissa vastapuolen videokuva on suttuinen, hämärä ja siinä on selvää viivästelyä?

Opiskeluissa taas palaverien tilalla on etäluentoja. Niissäkin on toki plussaa, jos kuva ja ääni ovat kohtuullisella tasolla (webkameran lisäksi kannattaakin satsata ehdottomasti myös hyvään mikrofoniin).

Opinnot ja etätyöt eivät ole kuitenkaan ainoita tehtäviä verkkokameralle, sillä hyvällä laitteella voi striimata kaikkea rippijuhlista shakkiotteluun. E-urheilun suosion kasvu on nostanut myös hyvän striimikaluston kysyntää.

Käsistään kätevä voi tehdä webkameran myös itse vanhasta puhelimesta.

LUE MYÖS:

Webkameroiden testit

Webkamerat testissä Karoliina Vuorenmäki

Lue iso webkameroiden vertailu: Mikrobitissä on testattu webkameroita yhdessä ja erikseen. Lue iso webkameroiden vertailu tästä linkistä.

Creative Live! Cam Sync 1080p. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta kohtuullinen verkkokamera. Iloisen yllätyksen tuottava webkamera ei ole myöskään järin kallis. Testissä Creative Live! Cam Sync 1080p.

EMeet C980 Pro. EMeet C980 Pro on kätevä työkalu useamman hengen etäpalaveriin. Pelistriimaajien ja muiden hifistelijöiden on syytä kääntää katseensa muualle. Testissä eMeet C980 Pro.

Fuj:tech 1080p. Hyvää saa vain harvoin halvalla, mutta Fuj:tech 1080p on yllättävän hyvä kamera 50 euron hintaansa nähden. Testissä Fuj:tech 1080p.

HP 960 4K. HP 960 4K tarjoaa webkameraksi erinomaista kuvanlaatua sekä pinon automatiikkaa. Kaikkein erikoisimpien ominaisuuksien käyttö voi kuitenkin aiheuttaa striimaajalle päänvaivaa. Testissä HP 960 4K.

Logitech Brio 500. Logitechin Brio 500 on näppärä webkamera. Laitteen kanssa käytettävä ohjelmisto on helppokäyttöinen, joten kaikki kameran lisäkilkkeet saa helposti käyttöön. Testissä Logitech Brio 500.

Logitech C525. C525 HD:ssa on sisäänrakennettu monomikrofoni, jossa on automaattinen taustamelun poisto. Ominaisuus toimii yllättävän hyvin tasaisen melun poistamiseen. Testissä Logitech C525.

Logitech StreamCam. Logitech StreamCam on webkameroiden mersu, joka tarjoaa tarkan ja valovoimaisen kuvanlaadun lisäksi laajan kattauksen ominaisuuksia. Testissä Logitech StreamCam.

Poly Studio P5. Poly Studio P5 on minimaalisen kokoinen webkamera, joka tarjoaa pienestä koostaan huolimatta kohtuullista automatiikkaa sekä muutaman yllättävän ominaisuuden. Testissä Poly Studio P5.

ObsBot Tiny. ObsBot Tiny tuo tekoälyn webkameraan. Ajuriohjelmiston avulla kameran voi määritellä helposti seuraamaan kuvassa näkyvää puhujaa, vaikka tämä vaeltaisi huoneen laidalta toiselle. Testissä ObsBot Tiny.

Razer Kiyo Pro. Pelistriimaajille suunnattu webkamera, joka tuo terävyyttä myös etäpalaveriin. Testissä Razer Kiyo Pro.

Sandberg USB Webcam Pro. Webkameroiden kuuliainen työjuhta. Kokoushuoneen askeettiseen ympäristöön sulautuva kamera ei pröystäile monipuolisella softalla tai ulkoisilla kilkkeillä. Webkamera kuvaa full hd -videota 30 kuvaa sekunnissa. Testissä Sandberg USB Webcam Pro.

Rakenna itse erilainen webkamera

Canon Webcam. Canonin digitaalinen järjestelmäkamera muuttuu käden käänteessä web-kameraksi Canon Webcam Utilityn avulla. Lue Canon Webcamin ohjeet.

EpocCam. Etäkokous tulossa, mutta kunnollinen webkamera puuttuu? Ratkaisu löytyy älypuhelimesta. Kotimainen EpocCam tekee mobiililaitteesta webkameran. Lue EpocCamin ohjeet.

Eri softat. 6 vaihtoehtoa: näin teet kännykästä webkameran.