Thunderbolt-liitännällä varustetut tietokoneet ovat osoittautuneet hyvin haavoittuviksi fyysiselle tietomurrolle, kirjoittaa Cnet. Haavoittuvuus koskee kaikkia ennen vuotta 2019 valmistettuja Thunderbolt-liitäntöjä.

Tietoturvatutkija Björn Ruytenberg on esitellyt niin sanotun Thunderspy-hyökkäyksen, jossa hyökkääjälle riittää, kun tämä pääsee koneeseen fyysisesti käsiksi hetken ajaksi.

Thunderbolt-portin kautta pääsee lukemaan ja kopioimaan kaikki tietokoneen sisältämät tiedostot, jopa laitteen ollessa lukittu tai lepotilassa. Hyökkäys toimii myös kryptattuihin kovalevyihin. Hyökkäyksestä ei edes jää mitään jälkiä, joiden perusteella sen voisi jälkeenpäin havaita.

Ruytenbergin mukaan Intelin valmistamasta Thunderboltista löytyi yhteensä seitsemän haavoittuvuutta. Näiden ansiosta hakkerille riittää tiedostojen keikkaamiseen ruuvimeisseli, jokin helposti mukana kulkeva tallennusväline sekä viisi minuuttia yksinoloaikaa koneen kanssa.

Monikäyttöinen Thunderbolt nousi suosioon Applen tuotua sen kuluttajien tietoisuuteen vuonna 2011. Tämän jälkeen myös Windows-koneiden valmistajat alkoivat käyttää liitäntää laitteissaan.

Thunderboltin suunnitellut Intel on kirjoittanut blogissaan, että liitäntöjen haavoittuvuudet on paikattu uudella suojausmenetelmällä, eikä Thunderspy-hyökkäyksen tulisi enää onnistua uusien liitäntöjen kautta. Suojaus ei kuitenkaan toimi ennen vuotta 2019 valmistetuilla koneilla, joten miljoonat koneet ovat edelleen haavoittuvia Ruytenbergin esittelemälle fyysiselle hyökkäykselle.