Yongping on BBK Electronicsin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yrityksen nimi ei välttämättä sekään sano mitään Suomessa, mutta yhtiön brändejä ovat maailman suurimpiin lukeutuvat älypuhelinvalmistajat Oppo ja Vivo - sekä tytäryhtiöt OnePlus ja RealMe.

South China Morning Post yritti saada miljardööriltä haastattelua, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta tässä ei onnistuttu. Jotain Yongpingistä kuitenkin tiedetään.

Ensimmäistä kertaa Yongping nousi otsikoihin länsimaissa eBay-huutokaupan ansiosta. Hän tarjosi peräti 620 100 dollaria illallisesta sijoittajaguru Warren Buffettin kanssa. Silloin lehdistölle vielä herui kommenttejakin, Yongping halusi saada mahdollisuuden kiittää Buffettia, sillä hän koki oppineensa paljon tämän sijoitusfilosofiasta.

Tätä ennen Yongping oli jo ehtinyt nousta merkittäväksi hahmoksi kiinalaisessa liike-elämässä. Valmistuttuaan yliopistosta 1989 hän siirtyi paikallisen, vaikeuksissa olevan elektroniikkatehtaan leipiin. Yhtiön valmistama, Jackie Chanin mainostama ”Little Tyrant” -konsoli osoittautui jättimenestykseksi. SCMP:n mukaan konsoli oli kopio japanilaisesta Nintendon pelikonsolista.

Yongping riitautui kuitenkin yhtiön kanssa, ja lähti perustamaan omaa BBK Electronics-yhtiötään vuonna 1995. Aluksi yhtiö oli jaettu kolmeen eri yksikköön: vcd- ja dvd-soittimia valmistavaan, puhelinyhtiöön ja koulutusvälineitä valmistavaan osastoon.

Alussa Yongping omisti yhtiöstä jopa 70 prosenttia, mutta erinäisten yritysjärjestelyiden myötä osuus on pudonnut noin 17 prosenttiin. Vuonna 2004 perustettiin BBK:n alle Oppo Electronics, Vivo Communication Technology puolestaan näki päivänvalon 2009. Oppon entiset johtajat Pete Lau ja Sky Li Bingzhong perustivat myöhemmin vielä omat, emoyhtiön rahoittamat yrityksensä nimeltä OnePlus ja RealMe.

Kiinan älypuhelinmarkkina ovat äärimmäisen kilpaillut. Vielä kolme vuotta sitten maassa oli yli 300 paikallista puhelinvalmistajaa. Viime vuonna jäljellä oli enää noin 200 eri puhelinmerkkiä. Jättiläiset, kuten Huawei ja Xiaomi ovat kaapanneet markkinoista suuren osan, pienemmille jää kakusta jaettavaksi vain murusia.

BBK:n pääbrändit Oppo ja Vivo kuitenkin hallitsevat maan markkinoista peräti 40 prosenttia. maailmanlaajuisesti ne ovat maailman viidenneksi ja kuudenneksi myydyimmät puhelinmerkit heti Samsungin, Applen, Huawein ja Xiaomin jälkeen.

Harvoin julkisuudessa esiintyvä Yongping on sentään välillä lausunut asioita median edessä. Stanfordin opiskeilijoille viime vuonna pitämässään puheessa hän kertoi yhtiön tehneen aluksi heikkolaatuisia puhelimia, ja puolustelleen tätä halvalla myyntihinnalla.

Tekosyyt sysättiin kuitenkin syrjään, ja yhtiö alkoi panostaa toden teolla puhelinten laadun nostamiseen. Tämä onnistui yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden tarkalla valitsemisella, hyvän maineen rakentamisella ja virheiden kohdalle osuessa niiden nopealla korjaamisella.

Ennenkaikkea tärkeää on Yongpingin mukaan ”benfen”, joka kääntyy rehellisyydeksi tai tinkimättömyydeksi. Samaa termiä viljelee myös OnePlussan pomomies Pete Lau, jonka mukaan ”benfen” on koko yhtiön moraalinen selkäranka.