Nas-palvelin, eli mikä?

Nas-laitteille (network attached storage) on olemassa lukuisia käyttötarkoituksia, joista yleisimpiä ovat tiedostojen jakaminen kotiverkon laitteille, varmuus­kopiointi ja yleinen tiedon varastointi.

Teknisesti nas-laite eli verkkokiintolevy on pieni palvelintietokone, joka pyörittää useimmiten Linuxiin pohjautuvaa käyttöjärjestelmää. Nurkassa huriseva nas voi toimia tietokoneesi varmuuskopiointimenetelmänä.

Mikrobitti testasi 4 erilaista, edullista nas-palvelinta. Mukana verkkolevyjen testissä ovat Buffalo LinkStation LS220D 4 Tt, Synology DiskStation DS220j, Western Digital My Cloud 4 Tt ja Zyxel NAS542.

Mobiililaitteiden vallatessa arkea ja perinteisten tietokoneiden merkityksen vähentyessä nas-palvelimen hankinta on usein entistäkin ajankohtaisempi, sillä tiedostot on joka tapauksessa tallennettava johonkin. Kiintolevytila on halpaa, ja verkkokiintolevylle sitä voi lapioida miltei loputtomiin.

Dedikoitu verkkokiintolevy voi kuulostaa yliampuvalta, mutta kyseessä on nykyhinnoilla varsin edullinen tapa hoitaa varmuuskopiointi. Testin nas-palvelimien hinnat ovat kaikki 200-230 euron välillä. Teknisissä ominaisuuksissa on kuitenkin eroja.