Monet ihmiset käyttäytyvät töissä eri tavalla kuin vapaalla, sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Viime aikoina Yhdysvalloissa on noussut esiin muoti-ilmiö, jossa uranäkymistään huolestuneet työntekijät yrittävät pimittää työnantajilla omaa sosiaalisen median taustaansa.

Pittsburghista käsin toimiva markkinatutkimusyhtiö JDP on hiljattain haastatellut yli kahta tuhatta amerikkalaista saadakseen selville sen, miten pitkälle ihmiset ovat valmiita menemään uraputkensa suojelemiseksi.

Some-historiaa peitellään

Ensinnäkin valtaosa eli neljä viidestä vastaajasta uskoo sosiaalisen median aineistolla olevan vaikutusta työpaikan saamiseen. Siksi jopa 82 prosenttia vastaajista on yrittänyt jollakin tavalla suojata omaa some-historiaansa.

Viidesosa myöntää suoraan sen, että on tullut pantua saiteille materiaalia, joka haittaa nykyisiä tai tulevia työmahdollisuuksia.

Jenkit ovat alkaneet suojata yksityisyyttään somessa erilaisin kikoin. Yleisintä on estää työkavereiden tai pomojen pääsy omille sosiaalisen median tileille tai käyttää alias-tilejä. Yli neljäsosa Facebookin käyttäjistä on luonut itselleen peitenimen ja Twitterin luvut ovat saman suuntaiset. YouTuben käyttäjät esiintyvät useimmin omilla nimillään.

Lähes puolet on tutkinut omia tekemisiään hakukoneilla päästäkseen selville siitä, millaiset jäljet heidän edesottamuksistaan on oikein jäänyt internetiin.

Huolestuttavimpia jälkiä on löydetty Facebookista, jonka käyttäjät haluavat myös useimmin pimittää tekosiaan. Näin sanoo 45 prosenttia Facebookin käyttäjistä, kun Twitterille luku on 35 prosentia ja Redditillä lähes yhtä korkea eli 33 prosenttia. LinkedIn esiintyy edukseen sosiaalisaittina, jonka profiileja työnantajilta ei haluta peitellä.

Monet ottaisivat some-katumuspillerin

Puolet työntekijöistä on ylipäätänsä sitä mieltä, että työnantajat eivät saisi katsella alaistensa sosiaalisen median sisältöjä. Tukijoiden mukaan tämä lienee merkki siitä, että nettiin pannut sisällöt koetaan yksilön kannalta liian paljastavaksi aineistoksi.

Joka tapauksessa ihmiset haluavat pitää henkilökohtaisen elämänsä erossa työstä, sillä näin vastaa seitsemän kymmenestä JDP:n kyselyyn vastanneesta. Asiatonta tai epäammatillista käytöstä peittelee yli puolet vastaajista ja poliittisen kantansa haluaa pitää omana asianaan 44 prosenttia amerikkalaisista.

Enemmän kuin kolme viidestä eli 57 prosenttia kansalaisista katuu panneensa sosiaaliseen mediaan jokin valokuvan tai videon. Kuten tiedetään, tällaisia erheitä varten ei oikein ole katumuspillereitä.

Edesmennyt Steve Jobs oli hyvinkin oikeassa varoittaessaan etenkin nuorisoa leikkimästä kuvilla ja videoilla internetissä. Niitä kun ei saa milloinkaan poistettua netistä, kuten Applen vahva mies aikoinaan sanoi.

Terävä profiili voi olla myös eduksi

Suurin osa sosiaalisen median käyttäjistä siis ujostelee omaa käyttäytymistään sosiaalisaiteilla ja niinpä tilejä halutaan salata nykyisiltä ja tulevilta työnantajilta.

Mutta paljon on niitäkin, jotka uskovat terävän some-profiilin lisäävän heidän kiinnostavuuttaan henkilöinä ja sitä kautta myös houkuttelevan mahdollisia työnantajia. Ammattilaisten saittina tunnetun LinkedInin käyttäjistä näin ajattelee lähes kolmasosa. Myös Facebookilla tällaisten itseensä luottavien henkilöiden osuus on korkea, 26 prosenttia käyttäjistä, australilainen ZDnet kirjoittaa.

Jenkkikyselyn tuloksista selviää ainakin se, että töiden hakijat ponnistelevat lähes kaikin keinoin pitääkseen yksityiselämänsä suojassa työkavereilta tai työnantajilta. Jos työnantajat haluavat oikeasti saada selville sen, mitä ne alaiset oikein somessa puuhastelevat, heidän on kaiveltava entistä syvemmältä.