Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana sähkö- ja elektroniikkalaitteita on palautunut kierrätykseen ennätysmäärä, kertoo Paristokierrätys tiedotteessaan. Samalla SER-keräyspisteisiin on päätynyt kasvavissa määrin myös irtoparistoja ja -akkuja, jotka ovat aiheuttaneet SER-keräysjärjestelmässä kesän aikana useita vaaratilanteita.

SER-keräykseen voi palauttaa paristoja ja akkuja vain laitteiden sisällä. Laitteesta irrotettuna paristo tai akku kuuluu paristokierrätykseen, asiantuntijat muistuttavat.

Irtoparistot ja irtoakut kerätään erikseen

Useimmilla sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteillä palvelee myös erillinen paristojen ja akkujen keräyspiste. Jos et löydä oikeaa paikkaa, kysy henkilökunnalta neuvoa.

”Pyrimme yhdessä keräyspisteiden kanssa parantamaan ohjeistusta niin, että irralliset paristot ja akut eivät päätyisi SER:n sekaan”, Arto Puumalainen SER-kierrätyksestä sanoo tiedotteessa.

Oikosulkujen välttämiseksi paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Jos akku on vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut, erottele se muovipussiin tai ojenna mahdollisuuksien mukaan henkilökunnalle.

”Kierrätykseen menevät akut kannattaa merkitä ja erotella muista jo kotona, ettei niitä myöhemmin ladata vahingossa. Tyhjentyneen tai vahingoittuneen akun lataus voi myös olla tulipaloriski”, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä muistuttaa.

Irralliset akut aiheuttavat vaaratilanteita

Lajittelu on turvallisuussyistä erittäin tärkeää. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden seassa irralliset akut altistuvat helposti kolhuille, minkä seurauksena erityisesti litiumakut voivat kuumentua vaarallisesti ja sytyttää jopa tulipalon.

Akkutulipalot ovat erityisen vaarallisia siksi, että litiumioniakuista vapautuu palotilanteessa hengenvaarallisia kaasuja. Irtoparistojen ja -akkujen keräys, kuljetus ja kierrätysjärjestelmät on suunniteltu ottaen huomioon erilaiset turvallisuustekijät.

Akkujen ja paristojen kierrätys – muista nämä:

  1. Erottele ja merkitse kierrätykseen menevät akut jo kotona.
  2. Teippaa paristojen ja akkujen virtanavat heti, kun ne poistetaan laitteesta.
  3. Vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut akku pitää erotella muovipussiin tai antaa se erikseen kierrätyspisteen henkilökunnalle.
  4. Irrallinen akku aiheuttaa tulipaloriskin. Litiumioniakuista vapautuu palotilanteessa hengenvaarallisia kaasuja.