Aiemmin tällä viikolla kirjoitimme, että Venäjän viranomaiset haluavat saada pääsyn kansalaisten Tinder-deittisovelluksen tietoihin.

Uutistoimisto AP tietää kertoa, että nyt ”Venäjän google” eli Yandex on ahtaalla viranomaisten halujen kanssa. Tiedustelupalvelu on vaatinut, että Yandex luovuttaa sille käyttämänsä salausavaimet. Näin sillä olisi mahdollisuus lukea kansalaisten sähköpostiviestejä ja tutustua näiden Yandexin pilveen tallentamiin tiedostoihin mielensä mukaan.

Yandex on vastannut vaatimuksiin toteamalla kunnioittavansa tietojen yksityisyyden periaatetta, eikä pelkkien kansalliseen turvallisuuteen liittyvien huolien pitäisi vaarantaa yksityisyyttä. Yandex sanoo lausunnossaan uskovansa, että jonkinlainen tasapaino olisi löydettävissä.

Yhtiö on kohdannut muitakin vaikeuksia. Useaan kertaan on ollut eri nettifirmojen yhteydessä esillä vuonna 2016 voimaan astunut laki, jonka mukaan palvelujen on talletettava venäläiskäyttäjien tiedot nimenomaan Venäjällä sijaitseville palvelimille. Lukijat varmasti muistavat, että Yandexilla on datakeskus Mäntsälässä.