Amerikkalaisten omistaman ja operoiman Gps:n lisäksi maapalloa kiertävät venäläisen Glonass-järjestelmän satelliitit, EU:n Galileo-satelliitit ja Kiinan Beidou-satelliitit. Paikallisia, lähinnä muita järjestelmä täydentäviä järjestelmiä operoivat lisäksi Intia (Navic) ja Japani (QZSS). Yhteisnimitys näille kaikille on GNSS eli Global navigation satellite system.

Globaaleista järjestelmistä täysin kattavia ovat vasta Gps ja Glonass, jotka koostuvat 24 toiminnassa olevasta satelliitista ja muutamista varasatelliiteista.

Galileo ja Beidou ovat vielä osin keskeneräisiä, mutta molempien järjestelmien pitäisi olla täydessä toiminnassa vuoden 2020 aikana. Keskeneräisyydestään huolimatta molemmat ovat jo toiminnassa, vaikka satelliitteja tuleekin vielä lisää.

EU:n rakentaman Galileon tilaa voi seurata reaaliajassa täältä ja esimerkiksi Gps:n tilaa täältä.

Puhelimen tuki eri järjestelmille riippuu käytetystä paikannuspiiristä. Tukea ei voi laajentaa jälkikäteen pelkillä ohjelmistopäivityksillä.

Valtaosa halvimmistakin puhelimista tukee nykypäivänä useita eri järjestelmiä. Esimerkiksi älypuhelinten järjestelmäpiirien markkinajohtaja Qualcommilla on tuki neljälle globaalille järjestelmälle eli Gps:lle, Galileolle, Glonassille ja Beidoulle kaikissa piireissä 400-sarjasta lähtien. Edullisin 200-sarjakin tukee nelikosta muita paitsi Galileoa.

Myös kiinalaisen MediaTekin piirit tukevat laajalti kaikkia neljää globaalia järjestelmää halvimmista piireistä lähtien eli laaja tuki ei ole pelkkä huippupuhelinten ominaisuus.

Eri järjestelmien käyttö on käytännössä käyttäjälle läpinäkyvää eli puhelin kytkeytyy kaikkiin tuettuihin satelliitteihin automaattisesti.

Käyttäjälle useamman järjestelmän tuki tarkoittaa yksinkertaisesti tarkempaa paikannusta. Mitä enemmän satelliittien signaaleja on tarjolla, sitä nopeammin puhelin löytää sijainnin ja sitä tarkemmin sijainti voidaan laskea.

Satelliittien määrän kasvusta on hyötyä etenkin tiiviissä kaupungissa, jossa korkeat talot rajoittavat suoraa näkymää taivaalle.

Kätevä tapa puhelimen ”näkemien” satelliittien tarkastamiseen Android-laitteilla on GPSTest-sovellus, jonka voi asentaa Googlen sovelluskaupasta. GPSTest esittää lähes kaiken informaation, mitä puhelin saa irti satelliiteista.

Sovelluksen perusteella Helsingin keskustassa Huawein tuore Mate 20 Pro näkee ja hyödyntää laajalla skaalalla eri järjestelmiä. Parissa sekunnissa puhelin löytää yhteensä 26 satelliittia kaikkiaan 30 tuetusta ja käytössä ovat kaikki neljä globaalia järjestelmää, minkä ansiosta paikka löytyy nopeasti ja tarkkuuskin on hyvä neljä metriä.