Applen iPhone-puhelinten asetusten uumeniin on piilotettu optio, joka mahdollistaa kuvan helpomman rajaamisen kuvaa otettaessa.

Monissa puhelimissa on nykyään useamman linssin kamerajärjestelmä, mutta valokuva otetaan niistä vain yhdellä kerrallaan. On kuitenkin mahdollista käyttää puhelimen laajakulmakameraa näyttämään, mitä varsinaisen tallennettavan kuvan ympärillä on.

Käytännössä tämä tekee Kamera-sovelluksen käyttöliittymästä läpinäkyvän, mikä helpottaa sen varmistamisessa, että mitään olennaista ei jää kuvan ulkopuolelle. Lisäksi se auttaa näkemään, jos joku meinaa vahingossa kävellä kuvaan.

Asetus löytyy Asetukset-sovelluksen osiosta Kamera -> ”Näytä kehystä laajempi kuva”. Se on oletusarvoisesti pois päältä.

Ominaisuus ottaa huomioon esimerkiksi kameran etäisyyden kohteestaan, kohteen valaistuksen kirkkauden sekä parhaillaan käytössä olevan linssin, jolloin käyttöliittymä saattaa näkyä toisinaan myös läpinäkymättömän mustana, vaikka asetus olisikin päällä. Olosuhteiden vaihtuessa se kuitenkin muuttuu läpinäkyväksi.

Aikoinaan samasta paikasta on löytynyt vielä hyödyllisempi ominaisuus, jota ei ikävä kyllä nykyään voi käyttää.

Syksyllä 2019 Apple esitteli uudet iPhone 11 Pro -puhelimensa ja keuli niiden kamerajärjestelmiin liittyvillä uusilla ominaisuuksilla. Uudet ultralaajakulmakamerat mahdollistivat paitsi kamerakehyksen ulkopuolisen kuvan näyttämisen, myös sen tallentamisen.

Tuohon aikaan mikäli asetuksissa laittoi päälle vaihtoehdon ”Ota kuva kehyksen ulkopuolella”, tallensi kamerasovellus aina kuvattaessa automaattisesti myös laajakulmakameralla otettua kuvadataa, jota se säilytti jonkin aikaa. Käytännössä tämä mahdollisti sen, että otettua kuvaa pystyi esimerkiksi rajaamaan ulospäin tai suoristamaan vielä kuvan ottamisen jälkeenkin.

Ikävä kyllä samaan aikaan esiteltiin myös muita uusia ominaisuuksia: haastaviin valaistusolosuhteisiin tarkoitetut älykäs HDR -tila ja yökuvaustila sekä etenkin tekoälyä käyttävä, vaikean yksityiskohtaisten kohteiden kuvauksessa auttava Deep Fusion -teknologia eivät toimineet yhtä aikaa kehyksen ulkopuolella olevan kuvan tallentamisen kanssa. Tuohon aikaan monet epäilivätkin, että ominaisuuksia kehittävät tiimit eivät olleet olleet tietoisia toisistaan.

Voit katsoa videon Applen silloisen markkinointipomo Phil Schillerin esittelevän Deep Fusion -teknologiaa tällä videolla. Käytettyjen esimerkkikuvien vuoksi Deep Fusionia kutsuttiin tuohon aikaan lempinimellä ”villapaitamoodi”.

On selvää, mitä ominaisuuksia pidettiin tärkeämpinä: ”ota kuva kehyksen ulkopuolella” -asetus poistettiin iOSista version 13.2 myötä, jossa Deep Fusion lopulta julkaistiin. Ominaisuutta esittelevä ohjedokumentti löytyy kuitenkin edelleen Applen nettisivuilta iOS 13:n alta.

Tämän jälkeen asetuksen tilalla on ollut ”Näytä kehystä laajempi kuva”, joka tosiaan vain tekee kameran käyttöliittymästä läpinäkyvän. Kehyksen ulkopuolella olevaa kuvamateriaalia ei enää tallenneta, eikä sitä pysty enää käyttämään kuvan muokkaamiseen jälkikäteen.