Seti@Home-projektissa valjastettiin kahdeksikymmeneksi vuodeksi miljoonia tietokoneita ympäri maailmaa auttamaan maapallon ulkopuolisen elämän etsimisessä. Vastaavia hajautetun laskennan projekteja on ollut useita, mutta mikään niistä ei ole yltänyt samanlaiseen jättisuosioon.

Nyt kuka tahansa voi kuitenkin lähteä mukaan lahjoittamaan puhelimensa laskentatehoa koronavirustaistoon. Temppu onnistuu DreamLab-sovelluksella, kertoo BBC. Tällä hetkellä aktiivisia DreamLab-käyttäjiä on noin 100 000 ympäri maailmaa. Käynnissä olevassa projektissa etsitään simulaation keinoin ruoka-aineita, jotka voisivat helpottaa pitkäkestoisista covid19-oireista kärsiviä.

Tutkimushanketta Lontoon yliopistossa vetävä Kirill Veselkov kertoo BBC:lle olevansa äärimmäisen kiitollinen puhelintensa laskentatehoa projektiin lainaaville. Veselkovin mukaan vapaaehtoisten 100 000 älypuhelinta murskaavat numeroita 2-3 kertaa nopeammin kuin yliopiston supertietokoneet.

Corona-AI:ksi nimetty projekti on nyt suunnilleen puolivälissä. Toistaiseksi se on paljastanut jo noin 50 molekyyliä, joilla voi teoriassa olla covid-oireita lievittäviä ominaisuuksia.

DreamLab on ladattavissa Android-puhelimille ja iOS-laitteille.