Japanilainen Fugaku on noussut supertietokoneiden top500-listan kärkeen. Ykköspaikasta käydään tiukkaa kisaa eri valmistajien ja jopa maiden välillä. Fugakun ykkössijoitus on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa listaykköseksi ylletään arm-pohjaisilla suorittimilla.

Meneillään on juuri nyt koko tietotekniikan perustaa järisyttävä vallankumous. Superkoneiden listan ykköspaikka kaapataan arm-pohjaisella koneella juuri samaan aikaan, kun Apple ilmoittaa hylkäävänsä Intelin ja koko x86-maailman. Yhtiö alkaa käyttää tietokoneissaankin arm-siruja.

Japanilaisten Rikenin ja Fujitsun kehittämä Fugaku käyttää Fujitsun 48-ytimisiä A64FX-järjestelmäpiirejä. Sen laskentatehoksi on mitattu 415,5 petaflopsia. Nopeusero supertietokoneiden listalla kakkospaikalle yltävään IBM Summit -koneeseen on 2,8-kertainen. Fugaku ylsi ykköseksi myös Graph 500-, HPL-AI-, ja HPCG-testeissä. The Vergen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yksi ja sama supertietokone on yltänyt kaikissa mainituissa testeissä ykkössijalle.

Viime vuodet superkoneiden valtikka on vaihdellut käytännössä vain Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Fugaku on ensimmäinen japanilaiskone listan kärjessä yhdeksään vuoteen. Kaikkiaan listalle mahtuu 30 japanilaiskonetta, 114 amerikkalaisten rakentamaa numeronmurskaajaa ja peräti 226 kiinalaista supertietokonetta.

Fugaku on tarkoitus ottaa täysimittaiseen käyttöön vuonna 2021. Tällä hetkellä se on vielä koekäytössä laskemassa koronavirustutkimukseen liittyviä asioita.