Tietokonekauppa on alkanut vahvasti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vaikka pula mikrosiruista näkyy monessa paikassa, on pöytäkoneiden ja läppäreiden kauppa käynyt selvästi vilkkaammin kuin pitkiin aikoihin, uutisoi The Verge.

Koronapandemian vaikutus ihmisten työntekoon ja kotona pysyttelyyn näkyi vuonna 2020, kun tietokoneiden myynti nousi merkittävästi ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Valmistajilla oli välillä jopa vaikeuksia vastata kysyntään. Kysyntä pysyi korkealla vuoden loppuun ja nyt myös tämän vuoden puolelle. Osittain alkuvuoden myyntiä paransikin heikko saatavuus viime vuoden lopulla.

Tutkimusyhtiö Gartnerin arvion mukaan läppäreitä ja pöytäkoneita on vuoden ensimmäisellä neljänneksellä toimitettu 32 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. IDC:n arvion mukaan myynti olisi viime vuodesta kasvanut peräti 55 prosenttia. Yhtiöiden arviot maailmalla myytyjen tietokoneiden määrästä ulottuvat vajaasta 70 miljoonasta jopa 84 miljoonaan laitteeseen.

Samaan aikaan pula mikrosiruista on rokottanut saatavuutta ja sitä kautta myyntiä esimerkiksi autoissa, näytönohjaimissa ja pelikonsoleissa. Molempien tutkimusyhtiöiden mukaan tietokoneiden myynnin kasvu olisi voinut olla vielä voimakkaampaa, jos komponentteja olisi ollut paremmin saatavilla. Myös logistiikkaongelmat ovat rajoittaneet myynnin kasvua.

IDC:n arvion mukaan komponenttipula on vaikuttanut tietokoneiden keskihinnan nousuun ja pulan jatkuessa koneiden saatavuus heikkenee tämän vuoden aikana.

Nähtäväksi myös jää, miten kysynnän käy, kun pandemia aikanaan hellittää. Molemmat tutkimusyhtiöt ovat kuitenkin sitä mieltä, että kysyntä tulee pysymään aiempaa korkeammalla tulevina vuosina.