Kasperskyn tietoturvaohjelmassa oleva bugi aiheuttaa sinisiä kuolemanruutuja Windows 10 -tietokoneissa, joihin on asennettu Microsoftin viimeisin ominaisuuspäivitys, Fall Creators Update.

Kaspersky Internet Security 2018 sekä Windows 10 Fall Creators Update sopivat toistaiseksi kehnosti yhteen. Kasperskyn tietoturvaratkaisu saa Windowsin kaatumaan. Tarkemmissa tutkimuksissa syypäiksi ovat paljastuneet classpnp.sys- sekä klbackupdisk.sys-tiedostot.

Alun perin kaatumisiin turhautuneet käyttäjät syyttivät ongelmista Microsoftin kumulatiivista päivitystä kb4051963, sillä kuukausittaisten tietoturvapäivitysten tiedetään aiheuttavan toisinaan erilaisia ongelmia. Pian kävi ilmi, että Windows 10 -käyttäjien lisäksi vastaavasta ongelmasta kärsivät kuitenkin myös Windows 7:n käyttäjät.

Ongelma on erittäin vaikeasti toistettavissa, Softpedia kirjoittaa. Yleisimmin siihen törmää käyttämällä jotain yleistä selainta, kuten Googlen Chromea tai Mozillan Firefoxia. Sininen kuolemanruutu iskee satunnaisesti ilman selvää syytä.

Kumpikaan yhtiö ei ole ottanut ongelmaan kantaa virallisesti, mutta ilmeisesti beetatasolla oleva korjaus on jo kehitteillä. Kasperskyn tietoturvaohjelmaa käyttävien kannattaa tähyillä versiota 18.0.0.405(e), jonka myötä ongelman pitäisi poistua päiväjärjestyksestä.

Kaspersky Labs on viihtynyt viimeaikoina uutisotsikoissa. Yhtiön tietoturvaratkaisut ovat saaneet potkut jo Yhdysvalloista, ja pian lähtöpassit venäläiselle tietoturvayhtiölle on tarkoitus antaa myös Britanniasta. Syynä molemmissa tapauksissa on epäillyt kytkökset Venäjän tiedusteluorganisaatioihin. Kaspersky on kiistänyt väitteet jyrkästi.