F-Securen Sense-tietoturvareititin saapui vihdoin myyntiin. Testasimme lokakuun lehdessä F-Securen uutuuden ja kaksi muuta tietoturvaominaisuuksilla varustettua wlan-reititintä.

Nettiin liitetyt laitteet ovat alttiita tietoturvauhkille. Tietokoneen voi suojata tietoturvaohjelmistolla, mutta erilaiset älyhärpäkkeet jäävät tyypillisesti vaille minkäänlaista suojaa.

Riskiryhmässä ovat etenkin valmistajien omiin pilvipalveluihin kytköksissä olevat tuotteet, sillä tyypillisesti paha tietoturva-aukko pilvipalvelussa tietää hakkerille helppoa reittiä kotiverkossa köllöttävään laitteeseen. Harvakseltaan julkaistavien tietoturvapäivitysten vuoksi älylaitteet ovat hakkereiden silmissä erityisen mielenkiintoinen kohde.

Tähän asti kotiverkon suojaaminen on ollut haastavaa. Markkinoilta on puuttunut helppokäyttöinen kodin keskitetty tietoturvalaite, joka suojaa niin ulko- kuin sisäverkostakin tulevia uhkia. F-Secure pyrkii iskemään tähän markkinarakoon Sense-reitittimellään, jonka piti alun perin tulla kauppoihin jo puolitoista vuotta sitten.

Mikrobitti testasi tuoreessa lokakuun lehdessä Sensen sekä kaksi muuta tietoturvaominaisuuksilla varustettua reititintä: mukana olivat Asus RT-AC68U sekä TP-Link Archer C3150. Markkinoilla on pari muutakin samankaltaista laitetta, mutta niitä ei ole tällä hetkellä saatavissa Suomessa.

Testi osoittaa, että älylaitteiden suojaaminen on haastavaa, sillä uusia haittaohjelmia ja kohdeosoitteita ilmestyy kuin sieniä sateella.

F-Secure Sense eroaa kilpailijoistaan pääasiassa tietoturvaohjelmistollaan, joka torjuu viruksia ja haittaohjelmia. Laite ei kuitenkaan pärjännyt vertailussa erityisen hyvin. Voittajaksi nousee TP-Linkin reititin, jonka senkin ominaisuuksissa on tosin runsaasti toivomisen varaa.

Koko laaja testi julkaistu Mikrobitin lokakuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.