Myrskyn silmässä pyörineen tietoturvayhtiö Kasperskyn toimitusjohtaja Eugene Kaspersky tyrmää edelleen väitteet, joiden mukaan yhtiö olisi Kremlin kätyri. Kasperskyn mukaan hän vie yhtiönsä mieluummin pois Venäjältä kuin avustaa hallitusta vakoiluhankkeissa.

Kasperskyn tietoturvaratkaisut ovat olleet viimeaikoina vastatuulessa. Ohjelmisto on jo linkitetty turvallisuusvirasto NSA:lta varastettuihin vakoilutyökaluihin. Sen lisäksi Yhdysvaltain viranomaiset ovat kieltäneet Kasperskyn tietoturvatuotteiden käytön julkishallinnossa. Syynä ovat epäillyt kytkökset Venäjän tiedustelupalveluun.

Kaspersky on puolustautunut syytöksiä vastaan jo useita kertoja. Hän myöntää, että yhtiö tekee yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa – aivan samalla tavalla kuin se avustaa myös muiden maiden viranomaisia.

Yhteistyö rajoittuu kuitenkin avunantoon, kun tarkoituksena on jäljittää ja vangita hakkereita ja muita kyberrikollisia. Vakoilupuuhiin ei Kaspersky kuitenkaan omien sanojensa mukaan suostu.

”Jos hallitus lähestyisi [minua] ja pyytäisi minua – tai työntekijöitäni – tekemään mitä tahansa väärää, siirtäisin liiketoimintani pois Venäjältä”, Kaspersky vakuuttaa.

Kaspersky myös kiistää tiukasti väitteet, joiden mukaan yhtiö olisi Venäjän tiedustelupalvelun käsikassara.

”Totuus on, että Kaspersky Lab työskentelee yhteistyössä kansallisten sekä kansainvälisten lainvalvontaelimien kanssa, Britit mukaanlukien. Joten [sana] Venäjä voidaan korvata [esimerkiksi] Britannialla, sillä Kaspersky työskentelee yhdessä Britannian tiedustelupalvelun kanssa, koska tutkimme kyberrikollisuutta”, hän päättää.