Britannia on vahvistanut TikTokin käyttökiellon ministerien ja valtion virkamiesten työpuhelimilla. Mediassa kiellosta ehdittiin uutisoida jo alkuviikosta, mutta nyt kielto on saanut virallisen sinetin.

Britannian päätös tuli voimaan välittömästi ministeri Oliver Dowdenin torstaina antaman ilmoituksen jälkeen. Kielto perustuu maan kyberturvallisuusasiantuntijoiden marraskuussa alkaneeseen tutkintaan.

Kielto koskee ministerien ja virkamiesten työpuhelimia, joten henkilökohtaisilla laitteillaan he voivat edelleen käyttää TikTokia. Hallituksen konttorin mukaan sovelluksen käyttäjät joutuvat luovuttamaan TikTokille yhteystiedot, käyttäjän luomat sisällöt ja sijaintitiedot. Näiden tietojen epäillään voivan vuotaa Kiinan hallitukselle TikTokin kiinalaisen emoyhtiön ByteDancen kautta.

Lisäksi Uuden-Seelannin parlamentti on kertonut kieltävänsä sovelluksen käytön parlamentin jäsenten työlaitteilta. Uuden-Seelannin parlamentti julisti oman kieltonsa perjantaina. Sovellus estetään parlamentin jäsenten laitteilta kuun loppuun mennessä.

Kielto jakaa mielipiteet

The Guardianin mukaan brittiparlamentissa kielto on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan. Työväenpuolueen Angela Rayner ja konservatiivien Ian Duncan Smith ovat kysyneet, miksi kielto koskee vain edustajien työpuhelimia.

”Yksityispuhelimet pysyvät heidän [edustajien] pöydillään”, Smith huomautti.

Innokkaana tiktokkaajana tunnettu ministeri Grant Shapps on BBC:n mukaan kieltänyt käyttäneensä sovellusta työpuhelimellaan, eikä hän aio lopettaa sen käyttöä omalla puhelimellaan.

Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosima sovellus on kasvattanut suosiotaan myös poliitikkojen keskuudessa, sillä sen kautta he tavoittavat uusia kohderyhmiä.

TikTok kiistää väitteet

TikTokin mukaan ympäri maailmaa viime aikoina julistetut kiellot ovat geopoliittisesti motivoituneita ja perustuvat väärään tietoon. Yhtiö on aloittanut projektin uusien datakeskuksien perustamiseksi Irlantiin ja Norjaan, jotta eurooppalaisten käyttäjien dataa voitaisiin säilyttää Euroopassa.

Yhtiön mukaan tällä hetkellä käyttäjädata kulkee ulkomaille, kuten Kiinaan, ”tiettyjen tärkeiden toimintojen” suorittamiseksi, The Guardian kirjoittaa.

Vastaavat päätökset on tehty viime aikoina myös Yhdysvalloissa, Kanadassa, Belgiassa, Tanskassa ja EU:ssa.