Mikrobitti kirjoittaa marraskuun numerossa niin kutsutuista pimeistä kaavoista (dark patterns), jotka edustavat käytettävyyssuunnittelun mustaa puolta.

Pimeät kaavat hyödyntävät samanlaisia työkaluja kuin parhaat verkkopalvelujen käyttöliittymät, mutta niitä ei käytetä arkemme helpottamiseksi. Pimeät kaavat suunnitellaan höynäyttämään meitä.

Lue koko pitkä ilmiöjuttu tästä.

Juuri pimeät kaavat ohjailevat salakavalasti valintojamme verkossa – ja huiputuksiin syyllistyvät myös alan arvostetuimmat yritykset Amazonista Googleen ja Microsoftiin asti.

Pimeät kaavat rikkovat ennakkokäsityksiä tahallaan. Seuraukset ovat selvät. Jos käyttäjä ei kykene tulkitsemaan verkkosivua oikein, hän myöskään ei hahmota kaikkia tarvitsemiaan asioita. Näin palvelua pyörittävä yritys saa ohjailtua käyttäjän toimimaan omaa etuaan vastaan.

Esimerkiksi asiakkuuden lopettaminen verkkokauppa Amazonissa vaatii käsittämättömän pitkän ja monimutkaisen operaation. Vaiheet pitää tietää ennalta, jotta tilin sulkeminen ylipäänsä onnistuu.

Tarkoitus on selvä: jos lopettaminen on tehty riittävän hankalaksi, käyttäjä ei todennäköisesti päädy lopettamaan asiakkuutta. Vaikka käyttäjä ei olisi aktiivinen asiakas, ainakin palvelun käyttäjäluvut näyttävät hyviltä.

Amazon-prosessin vaiheet:

  1. Kirjaudu Amazon-palvelun tilillesi.
  2. Etsi sivun oikeasta alalaidasta otsikko, jossa sanotaan Let Us Help You.
  3. Klikkaa Help-sanaa.
  4. Seuraavalla sivulla Amazon tarjoaa erilaisia apuotsikoita. Siirrä kursori kohtaan Need More Help?
  5. Poimi oikealle avautuneista otsikoista Contact Us.
  6. Etsi seuraavan sivun valikosta nappula Prime or Something Else.
  7. Valitse pudotusvalikosta tilauksiin liittymättömät lisäkysymykset (More non-order questions).
  8. Valitse seuraavasta pudotusvalikosta muut tilaukseen liittymättömät lisäkysymykset (Other non-order questions).
  9. Kirjoita täyttö­kenttään sanat: Close my account.
  10. Valitse vielä valintapainikkeista tapa (sähköposti, puhelin tai chat-ruutu), jolla haluat olla yhteydessä Amazoniin keskustellaksesi Amazon-tilin sulkemisesta.

Lue lisää: