Kiinalaisen Huawein ympärillä on noussut huoli salakuuntelusta Alankomaissa, uutisoi The Guardian. Huolen taustalla on vuonna 2010 tehty Capgemini-konsulttiyhtiön salassa pidettävä raportti, jonka paikallinen uutislehti De Volkskrant oli päässyt näkemään.

Matkapuhelinoperaattori KPN:lle tehdyn raportin mukaan verkkoteknologiaa toimittanut Huawei olisi saattanut seurata operaattorin 6,5 miljoonan asiakkaan puheluja, mukaan lukien Alankomaiden silloisen pääministerin Jan Peter Balkenenden ja kiinalaisten toisinajattelijoiden väliset puhelut.

KPN on kommentoinut julkisuuteen päässyttä raporttia toteamalla, ettei se ole havainnut Huawein keränneen asiakastietoja. Myös Huawei kiisti salakuunteluepäilyt.

KPN:n aloitti Huawein teknologian käytön matkapuhelinverkossaan vuonna 2009 ja teetti raportin, kun tiedusteluviranomaiset varoittivat yhtiötä mahdollisesta vakoilusta. Raportista huolimatta KPN jatkoi Huawein tekniikan käyttöä.

Kesällä 2019 Alankomaiden hallituksen työryhmä suositteli teleoperaattoreiden alihankkijoiden tarkempaa tarkastelua, mutta Yhdysvaltojen vakoiluvaroituksista huolimatta Huawein teknologian käyttöä ei kielletty. Lopulta viime vuonna KPN jätti Huawein uuden 5g-verkkonsa ulkopuolelle.

The Guardian mainitsee Huawein jakaneen mielipiteitä Euroopassa. Yhdysvallat lobbaa voimakkaasti Huaweita vastaan ja esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Ruotsissa Huawei on päätynyt estolistalle.

Huawei on toistuvasti kiistänyt vakoilusyytökset ja kertoi viime vuonna solmineensa yhteensä 91 5g-sopimusta, ja niistä 47 on tehty eurooppalaisten operaattoreiden kanssa.