Uusi tutkimus osoittaa, että valeuutiset keräävät moninkertaisesti reaktioita Facebookissa oikeisiin, luotettaviin uutislähteisiin verrattuna, kertoo The Washington Post.

Facebookia on moneen otteeseen moitittu, ettei se kitke valeuutisia ja muuta väärää tietoa palvelustaan riittävän tehokkaasti. Tutkimus osoittaakin, etteivät syytökset ole aivan tuulesta temmattuja.

LUE MYÖS:

New Yorkin yliopiston sekä ranskalaisen Université Grenoble Alpes -korkeakoulun tutkimuksessa tarkasteltiin uutislähteitä elokuun 2020 ja tammikuun 2021 välisenä aikana. Tuolla ajanjaksolla misinformaatioksi laskettavat uutiset saivat kuusinkertaisesti tykkäyksiä, jakoja ja muita reaktioita luotettaviin uutisiin verrattuna.

Facebookin mukaan tutkimus ei anna täysin oikeaa kuvaa, koska tutkimusdata ei kerro todellisia katselukertoja, vaan vain käyttäjien reaktiot. Yhtiö ei julkaise katselutietoja tutkijoille, joten tutkijoiden on turvauduttava vain julkisesti saatavilla olevaan dataan, kuten tykkäyksiin ja jakoihin.

Tutkimuksen takana on samoja ihmisiä kuin kuukausi sitten huomiota herättäneessä Facebook-mainontaa selvittäneessä tutkimuksessa. Tutkijat kehittivät selaimen lisäosan, jonka kautta halukkaat vapaaehtoiset saattoivat tarjota dataa siitä, miten palvelu kohdentaa poliittisia mainoksia.

Tuon tutkimuksen seurauksena Facebook päätyi potkimaan ulos tutkijoita heidän omilta, henkilökohtaisilta käyttäjätileiltään, koska yhtiö katsoi lisäosan rikkovan sen yhteisöehtoja. Yksi tutkijoista totesikin CNN:lle, että Facebookin sulku vaikeuttaa nyt merkittävästi tutkimustyötä.

Facebook vetosi ratkaisussaan kauppakomissio FTC:n antamaan määräykseen suojata käyttäjien yksityisyyttä. FTC näpäytti nopeasti takaisin ja totesi yhtiön perustelun ontuvan, koska määräyksen tarkoituksena oli juuri esimerkiksi mainonnan läpinäkyvyyden parantaminen.