OnePlus 5 -älypuhelin on kerännyt runsaasti kiitosta, mutta joukkoon mahtuu myös kovaa kritiikkiä, kuten epäilyt suorituskykytestitulosten manipuloinnista. Toimitusjohtaja Pete Lau ei kiistä syytöksiä – ainakaan suoraan.

Lau puolustautuu toteamalla, ettei ”yhtiö edes tiedä, miten ylikellotetaan”. Laun mukaan laitteen suorittimen ytimet eivät toimi täydellä teholla, mikäli ne ovat vaarassa kuumentua. OnePlus 5 on kuitenkin saavuttanut XDA-Developersin tekemissä suorituskykytesteissä liian korkeita tuloksia.

XDA-Developersin mukaan se johtuu siitä, että OnePlus ei pelaa rehdisti. Testin aikana kaikki OnePlus 5:n ytimet toimivat korkeimmalla mahdollisella, 1,9 gigahertsin kellotaajuudella, mikä antoi laitteelle keskimäärin jopa 5 prosenttia parempia suorituskykytuloksia kuin se XDA:n mukaan olisi todellisuudessa ansainnut.

Testin tulokset eivät täysin vastaa todellista, jokapäiväistä käyttöä, sillä OnePlus on asettanut suorittimen tunnistamaan testiohjelmien ajamisen. Tällöin laitteen suorituskyky pidetään tapissa, vaikka tavallisesti suorittimen kellotaajuutta lasketaan laitteen lämmetessä.

OnePlus on vastannut XDA-Developersin väitteisiin toteamalla, että yhtiö halusi antaa testissä osoituksen laitteen todellisesta suorituskykypotentiaalista.

Lisäksi OnePlus 5 on kerännyt kritiikkiä muun muassa siitä, ettei laite ole vedenpitävä, kuten suurin osa sen kilpailijoista. Laun mukaan vedenpitävyys olisi vain kasvattanut laitteen mittoja, ja nykyiselläänkin OnePlus 5 on suojattu roiskeilta edes jossain määrin.

Oman osansa on saanut myös OnePlussan päätös pitäytyä 1080p-näytöissä, vaikka kilpailijat pystyvät parempaan.

Samaa odotettiin myös OnePlussalta, varsinkin kun OnePlus 5 on selvästi kalliimpi kuin edeltäjänsä. Lau ampuu kritiikin alas toteamalla, että korkeammalla resoluutiolla varustettu näyttö kuluttaisi enemmän akkuvirtaa, mikä huonontaisi käyttökokemusta. Laun mukaan OnePlus haluaa keskittyä mieluummin suorituskykyyn.

OnePlus 5 -älypuhelimet tulevat julkiseen myyntiin 28. kesäkuuta. Mikrobitti testaa laitteen heinäkuun 13. päivä ilmestyvässä numerossaan.

Päivitys 27.6. klo 16:52: Täydennetty juttua tarkemmilla tiedoilla OnePlussan epäillystä vilunkipelistä.