Japanilaistutkijat tekevät kehitystyötä, jonka tarkoituksena on valjastaa yleensä haitallisina pidetyt hyönteiset ihmisen palvelukseen.

IEEE Spectrum kertoo Tsukuban yliopiston Digital Nature Groupin tutkimuksesta, jossa madagaskarintorakkaan kiinnitetyillä elektronisilla komponenteilla voidaan ohjailla torakkaa ja käyttää sen kykyjä hyödyllisiin tarkoituksiin. Video tutkimuksista on upotettu jutun loppuun.

Periaatteessa idea on varsin yksinkertainen. Jos torakan tuntosarvien hermoja stimuloidaan, voidaan hyönteiselle uskotella, että se on törmäämässä esteeseen, jolloin torakkaa voidaan kääntää haluttuun suuntaan.

Itse ohjaus voidaan toteuttaa langattomalla tekniikalla, ja varsinaisen ohjauselektroniikan lisäksi torakkaan voidaan kiinnittää vaikkapa minikokoinen kamera.

Torakka on potentiaalisesti erinomainen apuri, sillä se on kokoonsa nähden vahva ja kestävä sekä pääsee muutoin varsin hankalakulkuisiin paikkoihin. Lisäksi se voi ruokkia itse itsensä: kun torakoita ei tarvita, ohjauselektroniikka kytketään pois päältä, ja torakat lähtevät etsimään ravintoa kuten tavallisestikin.

Tarkoituksena on, että torakat toimivat parvina – onhan niitä oikeassakin elämässä yleensä suhteellisen suuri joukko. Joukkovoima on hyödyllistä siksikin, että jokainen torakka ei tottele elektroniikkaa, joten redundanssia tarvitaan.

Tutkijoiden visiossa torakat elävät poissa ihmisen näkyvistä, kuten tavallisestikin, mutta tarvittaessa ne ilmestyvät ties mistä nurkista ja koloista isolla joukolla tekemään työt, ja katoavat sitten omille asioilleen.

Tiedossa ei ole, missä määrin asiassa on pohdittu mahdollisia eettisiä ongelmia, sillä elävä olentohan se on torakkakin.