Poliisin tietoon on tullut syksyn aikana useita huijaustapauksia, joissa tavarat ovat vaihtaneet omistajaa Tori.fi-verkkosivuston kautta. Tapauksissa huijarit ovat esittäneet ostotilanteessa myyjälle väärennetyn kuitin tai tiliotteen, joka on tehty pankin demosivustolla, kertoo Helsingin poliisi verkkosivullaan.

Kolme viikkoa sitten Itä-Uudenmaan poliisi varoitti toisenlaisista rikoksista, joissa Tori.fi:tä myös käytettiin keppihevosena. Tori.fi-sivustolla sovitut puhelinkaupat olivat päättyneet ikävästi, ryöstön yritykseen.

Tuoreimmissa eli huijaustapauksissa rikollinen ostaja on ottanut yhteyttä henkilöihin, jotka myyvät esimerkiksi puhelimia ja tietokoneita. Huijari tarjoutuu ostamaan tuotteen ja sopii tapaamisen myyjän kanssa.

Poliisin mukaan rikollinen lähettää myyjälle etukäteen kuvan maksukuitista tai näyttää myyntitilanteessa puhelimestaan tiliotteen tai kuitin tilisiirrosta. Maksun saajaksi on laitettu myyjän nimi. Ainakin yhdessä tapauksessa myyjä on saanut itse kirjoittaa tilitietonsa "ostajan verkkopankkiin".

"Huijauksia on tehtailtu ainakin S-pankin ja Ålandsbankenin harjoitussivuilla. Tiliotteessa näkyy epäuskottavia nimiä kuten Maija Meikäläinen", kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa myyjiä olemaan tarkkana maksujen kanssa. Kannattaa aina tarkistaa omasta verkkopankista tai paperisesta tiliotteesta, että rahat ovat oikeasti saapuneet perille.

Toinen vaihtoehto on tutkia huolellisesti ostajan esittämä kuitti tai tiliote. Huomiota on syytä kiinnittää päivämääriin ja henkilöiden sekä yritysten nimiin.

Myös Tori,fi itse neuvoo verkkosivullaan, miten huijauksia esimerkiksi puhelinkaupoissa voi välttää.

"Kysele lisäkysymyksiä ja pyydä lisäkuvia. Varmistaaksesi, että tuote on varmasti ylipäätään olemassa, voit esimerkiksi pyytää myyjää ottamaan sinulle kuvan, jossa laitteen vieressä on lappu hänen nimellään ja sen hetkisellä päivämäärällä. Kannattaa olla varovainen, mikäli myyjä välttelee kauppoja kasvotusten ja ehdottaa postitusta, vaikka sinulle olisi mahdollista tulla noutamaan myytävä tavara. Älä maksa suuria summia etukäteen", Tori.fi opastaa.