Linus Torvalds julisti äsken, että hän rakastaisi Applen uusia Mac-tietokoneita, jos niiden käyttöjärjestelmänä olisi Linux. Kohta voi ollakin.

Linus Torvalds kommentoi äsken Applen uusia arm-pohjaisilla M1-siruilla varustettuja Mac-tietokoneita, joiden suorituskykyä on ehditty jo ylistää. Viikko sitten kirjoitimme, että mies käyttäisi koneita mielellään, kunhan niissä olisi mieluisa käyttöjärjestelmä.

”Olen pitkään odottanut arm-pohjaista kannettavaa, jolla voi ajaa Linuxia. Uusi Air olisi melkein täydellinen, käyttöjärjestelmään lukuun ottamatta. Eikä minulla ole aikaa käydä askartelemaan sen kanssa eikä myöskään intoa vääntää kättä yhtiöiden kanssa, jotka eivät halua auttaa”, Torvalds totesi.

Nyt näyttää, että toive voisi sittenkin olla toteutumassa. Applella sinänsä ei ole asiaan osaa eikä arpaa, vaan haasteeseen on tarttunut ainakin Linux-piireissä tunnettu softakehittäjä Hector Martin. Hänen aikaisempiin urotekoihinsa kuuluu 3d-kiihtytyksella ryyditetyn Linuxin tuominen PlayStation 4 -konsoliin.

Nyt Martinin tähtäimessä on saada Linux toimimaan luontevasti uusissa Mac-koneissa ja samalla myös tulevissa malleissa, jotka käyttävät Applen omia suorittimia, 9to5mac kirjoittaa. Hanketta varten Martin on avannut sivun Patreon-rahoituspalvelussa.

Patreon ei ole perinteinen joukkorahoituspalvelu, jossa aluksi asetetaan joku keräystavoite ja osallistujat monessa tapauksessa ennakkovaraavat rahoituksen kohteen olevan tuotteen – mikäli se joskus valmistuu. Patreonin kautta voi helposti antaa rahallista tukea jollekin hankkeelle tai vaikkapa maksaa jonkun palvelun kuukausimaksuja.

Hector Martin yrittääkin saada Patreonin kautta hankkeelleen juuri kuukausimaksua pulittavia rahoittajia.

Martin ei pidä Linuxin ajamista uusissa Maceissa periaatteessa isona haasteensa. Vaikeuksia tuottaa kunnollinen yhteentoimivuus Applen omien laiteajureiden kanssa. Ensimmäiseksi etapiksi on otettu macOS/Linux-kaksoiskäynnistyksen toteuttaminen Mac mini -koneessa.