CEG TEK -niminen yhtiö harjoitti joitakin vuosia sitten laajasti hämäräperäistä tekijänoikeusvalvontaa. Yhtiö uhkasi kirjeitse oikeustoimilla lukuisia piratismista epäiltyjä. Mikäli oikeuteen ei halunnut, pääsi kirjeen mukanaan tuomasta uhasta eroon maksamalla muutaman sadan dollarin kertakorvauksen.

CEG TEk keräsi toimintansa aikana rajua kritiikkiä, yhtiötä syytettiin jopa kiristyksestä. Ilmeisesti sen lähettämät tiukkasävyiset kirjeetkin olivat enimmäkseen pelottelua vailla todellisia aikeita lähteä oikeuteen.

Nyt yhtiön entinen teknologiajohtaja on kehittänyt uuden liiketoimintamallin, TechDirt kertoo. Uuden yrityksen nimi on Okularity, ja sen toiminta on hyvin yksinkertaista. Okularity tykittää jonkin yhtiön Instagram-tilistä dmca-ilmoituksia (digital millennium copyright act) kunnes tili laitetaan jäähylle.

Tilin lukitsemisen jälkeen Okularity lähestyy tilin omistajaa sähköpostitse. Asia luvataan sopia kulkematta oikeussalien kautta - kunhan rahaa lyödään tiskiin tarpeeksi ja nopeasti. Esimerkiksi Paper Magazinen Instagram-tili suljettiin 48 dmca-ilmoituksen jälkeen. Julkaisijalta vaadittiin Instagram-tilin vapauttamisesta välittömästi 4,65 miljoonan dollarin summaa. Tosin jo reilun viidentoista minuutin päästä ensimmäisestä viestistä vaatimus oli pudotettu 1,01 miljoonaan.

TehcDirtin mukaan Okularity on kehittänyt ohjelmiston, joka etsii verkosta kuvia, joiden se voi väittää rikkovan valvomiaan tekijänoikeuksia. Ilmeisesti kuvia järjestelmään voi kuitenkin syöttää helposti kuka tahansa, eikä Okularity tarkista kuvien oikeuksien todellista tilaa.

Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa on monille nykyaikaisille yhtiöille elintärkeää, etenkin jos kohteena on nuoriso. Paper Magazinen emoyhtiö pitääkin Okularityn toimintaa härskinä kiristyksenä, jossa vertauskuvallisesti ”pidetään asetta ohimolla” rahaa vaatien. Instagram ei nimittäin palauta tiliä jäähyltä ennen kuin dmca-syytöksiä esittänyt osapuoli kertoo asian ratkenneen.

Ilmeisesti Okularityn toiminta itsessään rikkoo dmca-säädöstä, jonka mukaan perättömien dmca-ilmoitusten tekeminen on ehdottomasti kiellettyä. Jokaisen ilmoituksen kohdalla pitäisi tehdä myös perusteellinen selvitystyö, tätä Okularityn automatiikka tuskin tekee.