Facebook, Instagram ja Twitter ovat päätyneet poistamaan alustoiltaan suuren joukon tilejä ja sivuja, joiden toiminta on linkitetty Venäjällä toimivaan Russian Internet Research Agencyn operoimaan trollitehtailuun.

Tilejä yhdistää yksi erikoinen piirre: niiden omistajat ja sivujen ylläpitäjät ovat kaikki Ghanasta tai Nigeriasta. Vaikuttaa siis siltä, että Venäjä ulkoistanut osan trollitehtailustaan kyseisiin maihin.

Tileillä ja sivuilla julkaistu sisältö oli suunnattu vaaleihin valmistautuvalle USA:lle, mutta tällä kertaa trollien kohteena eivät ole olleet yksittäiset henkilöt. Sen sijaan organisoidulla lokakampanjalla on pyritty kasvattamaan juopaa Yhdysvaltojen vähemmistöjen sekä eri etnisten ryhmien välillä. Tämän lisäksi trollit ovat aktiivisesti osallistuneet keskusteluun ihmisoikeuksista.

Facebook kertoi omassa tiedotteessaan toimineensa yhdessä CNN:n toimittajien kanssa tutkiessaan aihetta. Kävi ilmi, että Afrikasta käsin tehtailtu toiminta oli vielä alkuvaiheessa kun trollien jäljille päästiin. Lopputuloksena 49 Facebook-tiliä, 69 sivua ja 85 Instagram-tiliä päädyttiin poistamaan. Twitter poisti palvelustaan 71 tiliä.

CNN:n toimittajat jatkoivat trollien etsintää ja lopulta he löysivät tiensä Ghanassa toimivaan ”trollitehtaaseen”, joka työllisti noin 16 ghanalaista. Trolleilla oli yhteinen työtila ja he viestittelivät keskenään Telegramin kautta. Yksi CNN:n haastattelemista trolleista kertoi, ettei ollut tietoinen siitä, että hän työskenteli Venäjälle.