Android Police kertoo, että USA haastoi äskettäin Huawein sekä etenkin sen talousjohtajan Meng Wanzhoun oikeuteen. Syytteitä on kaikkiaan 16, aina kauppasalaisuuksien varastamisesta kiristykseen asti.

Syyttäjät väittävät Huawein myös piilotelleen osallisuuttaan Pohjois-Korean ja Iranin teleliikenneprojekteissa. Maat ovat Yhdysvaltain asettamassa kauppasaarrossa.

Syyttäjien mukaan Huawei peitteli sitä, että teleyhtiö Skycom teki maiden kanssa bisnestä nimenomaan Huawein tytäryhtiönä. Huawein uskotaan rikkoneen kauppasaartoa täysin tietoisesti, sillä syyttäjät sanovat Huaweilla olleen sisäisiä salatermejä kummankin maan kanssa tehtyä liiketoimintaa varten.

USA asetti Huawein mustalle listalle sekä edeltämainittujen rikkomusten perusteella, että epäiltynä teleliikennedatan vuotamisesta Kiinan hallitukselle.

Se ei kuitenkaan vielä vaikuttaisi riittävän.

Reuters kertoo, että Trumpin hallinto harkitsee estävänsä Huaweita saamasta sirulähetyksiä muun muassa taiwanilaiselta sirujätti TSMC:ltä.

Mikäli USA toteuttaa aikeensa, se on sekä Huaweille että TSMC:lle melkoinen mojautus. Huaweille sirujen saaminen on elintärkeää, sillä ilman niitä sen tuotantokapasiteetti esimerkiksi älypuhelinmarkkinoilla romahtaa rajusti.

TSMC puolestaan menettäisi erittäin tärkeän asiakkaan, mikä kävisi sen kukkarolle kalliiksi.

USA toteuttaisi uhkauksensa pakottamalla yhdysvaltalaisia laitteita siruvalmistuksessa käyttäviä yhtiöitä pyytämään USA:lta lupaa ennen sirujen valmistamista Huawein käyttöön. Tätä lupaa Yhdysvallat ei tietenkään myöntäisi.

”Kiinassa ei ole sellaista tuotantoketjua joka käyttäisi vain Kiinassa tehtyjä laitteita, joten sirujen valmistaminen ilman yhdysvaltalaisia laitteita on hyvin vaikeaa”, kiteyttää kiinalainen finanssijätti Everbright Securities.

Toisin sanoen, mikäli Yhdysvallat haluaa tälle tielle lähteä, se voi käytännössä kokonaan katkaista Huawein pääsyn sen kipeästi kaipaamiin siruihin.

Se puolestaan saisi Kiinan tekemään merkittäviä vastatoimia, eli hitaasti tyyntyvä kauppasota äityisi uuteen raivoon.

Reuters kertoo, että USA on edennyt suunnitelmissaan. 26. maaliskuuta pidetyssä kokouksessa yhdysvaltalaiset virkamiehet hyväksyivät toimintasuunnitelman Huawein sirusaannin rajaamiseksi. Vaikka luoti onkin jo piipussa on epävarmaa aikooko Yhdysvallat lopulta vetää liipaisimesta, sillä kun saattaisi olla raskaita vaikutuksia myös yhdysvaltalaisille yhtiöille.

USA:n kauppaministeriö ei kommentoinut asiaa. Myös Huawei ja TSMC ovat pysyneet asian tiimoilta vaiti.