Maailma jännittää, minkälaisiin vastatoimiin Iran ryhtyy sen jälkeen, kun USA:n presidentti Donald Trumpin käskystä päästi päiviltä kenraali Qassem Suleimanin Bagdadin lentokentällä tehdyssä iskussa. Turvallisuusasiantuntijat varoittivat jo viime viikon lopulla, että kyberhyökkäykset todennäköisesti kuuluvat kostoarsenaaliin.

Jonkinlaista esimakua tästä saatiin jo viikonloppuna, kun iranilaismieliset hakkerit kaappasivat yhden USA:n hallituksen verkkosivuista ja muuttivat sen sisältöä. Federal Depository Library Program -sivustolla julkaistaan normaalisti valtionhallinnon tuottamia julkaisuja, mutta viikonloppuna siellä näkyi jotain aivan muuta, BBC kirjoittaa.

Sivustolla vierailevat saivat nähdäkseen veriset Donald Trumpin kasvot, joita muovasi edelleen univormuhihaisen miehen nyrkki. Kuvitusta höystettiin tekstillä, jossa luvattiin ankaraa kostoa ”rikollisille, jotka tahrasivat saastaiset kätensä Soleimanin ja muiden marttyyrien verellä”.

USA:n turvallisuuspalvelu Homeland Security kertoo, että sivusto poistettiin verkosta ja tilannetta seurataan. Nyt sivu on taas linjoilla hakkerien muokkauksista siivottuna.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, oliko hyökkäys itsenäisten hakkerien käsialaa vai oliko Iranin valtiolla jo sormensa pelissä. Iran on viime vuosina kehittänyt kykyään erilaisiin kyberiskuihin tarmokkaasti. Apuna käytetään myös hakkeriryhmiä, jotka eivät suoraan ole valtion palkkalistoilla.