Yhä useammat ovat sitä mieltä, että presidentti Donald Trumpin on kiittäminen nykyisestä työpaikastaan some-palveluja. Masinoidut valeuutiskampanjat ovat vain yksi voittoon vaikuttanut tekijä, vaikka niistä on paljon puhuttukin. Trump osasi myös käyttää Twitteriä taitavasti pysyäkseen jatkuvasti julkisuuden valokeilassa.

Vasta viime viikolla kirjoimme, kuinka vaalit hävinnyt Hillary Clinton kävi Facebookin Mark Zuckerbergin kimppuun. Clintonin mielestä Facebook auttoi Trumpin presidentiksi jo kertaalleen, ja on tekemässä tieten tahtoen saman uudelleen.

Samalla asialla on George Soros New York Timesiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessaan. Soros on sijoitustoiminnalla rikastunut Unkarissa syntynyt pohatta, jonka sanotaan lahjoittaneen järjestönsä kautta jo noin 30 miljardia euroa erilaisiin vapautta, avoimuutta ja demokratiaa edistäviin kohteisiin. Häntä vihaavat muun muassa äärioikeistolaiset ja Unkarin presidentti Viktor Orban.

USA:n viime presidentinvaaleissa Soros tuki tappioille jäänyttä Clintonia.

Mielipidekirjoituksessaan hän vaatii Mark Zuckerbergia syrjäytettäväksi Facebookin johdosta. Sorosin mielestä Zuckerberg ja Trump ovat solmineet salaisen sopimuksen. Zuckerbergin osuutena on auttaa Trumpia tulemaan valituksi uudelleen Valkoiseen taloon. Trump sitten puolestaan pitää Facebookin puolia, jos sen toimintaa pyritään säätelemään.

Soros esittää todisteekseen sen, että kaksikko tapasi syksyllä ja että Zuckerberg on torpannut faktantarkistamisen poliittisessa mainonnassa eli ”avannut oven sepposen selälleen väärille, manipuloiduille, jyrkille ja riitoja liekkeihin lietsoville lausunnoille”.

Moitteet saa myös Zuckerbergin oikea käsi Sheryl Sandberg. ”Hän toistelee jatkuvasti vanhaa Piilaakson kliseetä maailman tekemisestä paremmaksi paikaksi. Facebook pitää tuomita tekojensa, ei puheidensa perusteella.”