Presidentti Donald Trumpin hallinto kielsi liittovaltiota hankkimasta kiinalaisia droneja tai lennokkeja, jotka sisältävät kiinalaisia osia. Yhdysvaltain sisäministeriöstä vuotaneen dokumentin mukaan viranomaiset joutuivat päätöksen seurauksena luopumaan jopa yli 800 erikoisdronen lentolaivueen käytöstä, sillä ne olivat alkuperältään kiinalaisia tai ainakin sisälsivät kiinalaista teknologiaa.

Trumpin hallinto pelkää, että kiinalaisteknologian käytöstä hyötyvät vain maassa olevat kiinalaisvakoojat.

Vaikka maastopaloja ei toistaiseksi ole esiintynyt liittovaltion mailla, on Yhdysvalloissa meneillään eräs maan historian pahimmista maastopalokausista, The Verge kirjoittaa.

Pelastusviranomaiset käyttävät droneja hallittujen maastopalojen sytyttämiseen. Prosessin avulla voidaan rajata paloaluetta. Nyt kun kiinalaisdronet ovat poissa pelistä, täytyy maastopaloja hallita miehitetyillä lentokoneilla, mikä vaikeuttaa pelastusviranomaisten toimintaa merkittävästi.

Kiinalainen lennokkivalmistaja DJI hallitsee markkinoita suvereenisti, mikä näkyy muun muassa siinä, ettei Yhdysvaltain sisäministeriön mukaan yksikään sen drooneista ole 100-prosenttisesti amerikkalaisista osista koottu.

Droneja voidaan käyttää yhä hätätilanteissa, mutta normaalioloissa lentolaivue pysyy maassa, kunnes täydellinen turvallisuusselvitys valmistuu. Aikataulua toiminnan jatkamiselle ei toistaiseksi ole.