Ranska on pitkään ollut sitä mieltä, että verotuksen pitäisi perustua siihen missä yhtiöllä on digitaalista toimintaa sen sijaan, että missä yhtiö pitää päämajaansa.

Ranskan uusi digivero ryhtyikin rokottamaan teknologiayhtiöiden liikevaihtoa niiden ilmoittaman voiton sijasta. Uusi vero vie kolme prosenttia maan rajojen sisällä tapahtuvasta digitaalisesta myynnistä. Se koskettaa kaikkia yhtiöitä joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto, ja tästä rahavirrasta vähintään 25 miljoonaa euroa on synnyttävä Ranskassa.

  • Lue myös: Valmistaja nosti tuotteidensa hintoja – syynä Trumpin lisätullit

BBC kertoo, että Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizerin mukaan tällainen teknologiavero kohdistuu epäreilusti juuri yhdysvaltalaisiin teknologiayhtiöihin.

Lighthizerin mukaan USA on ryhtymässä vastatoimiin: maa valmistelee korotettuja tullimaksuja ranskalaisille tuontituotteille. Tullien suuruus on 2,4 miljardia dollaria eli hiukan alle 2,2 miljardia euroa.

Lighthizer sanoo, että korotetut tullit ”lähettävät selvän signaalin siitä, että Yhdysvallat ryhtyy toimiin sellaisia digitaalisen verotuksen lakeja kohtaan, jotka syrjivät tai muutoin aiheettomasti kuormittavat yhdysvaltalaisia yhtiöitä”.

  • Lue myös: USA:n ja Kiinan kauppasota käy kalliiksi – teknojättien arvosta haihtui 162 miljardia dollaria yhdessä päivässä

Lighthizerin mukaan tullien korotus on presidentti Donald Trumpin määräämän tutkimuksen tulos.

Lighthizer kertoo, että USA harkitsee vastaavien tutkimusten tekemistä myös Itävallan, Italian ja Turkin digiverolakien suhteen.