Facebook on aloittanut sisäisen tutkinnan koskien alustan QAnon-salaliittoryhmiä, yhtiön nimettömät lähteet ovat kertoneet NBC Newsille, joka pääsi tutustumaan tutkinnan asiakirjoihin. Työntekijät ovat kertoneet aiheesta medialle anonyymisti, sillä heillä ei ollut lupaa puhua tutkinnasta julkisesti.

Tutkinnassa on selvinnyt, että Facebookissa on tuhansia ryhmiä, joissa tuetaan salaliittoa. Tämän lisäksi ryhmiin kuuluu miljoonia henkilöitä. On kuitenkin epäselvää, kuinka paljon ryhmissä on päällekkäisyyttä.

Ryhmien laajuus on tullut yllätyksenä, sillä suurin osa niistä on yksityisiä. Lähteiden mukaan kymmeneen suurimpaan ryhmään kuuluu yhteensä jopa miljoona jäsentä. Facebook onkin ollut yksi suurimmista alustoista, joita QAnon on hyödyntänyt riviensä kasvattamiseen.

Lähteiden mukaan Facebook saattaa harkita samanlaista lähestymistapaa, jota se soveltaa esimerkiksi rokotevastaisiin ryhmiin. Tällainen ratkaisu tarkoittaisi mainonnan estämistä, ja ryhmien poistamista hakutuloksista.

Osa Facebookin työntekijöistä on huolissaan siitä, että yhtiö ei lopulta päädy minkäänlaisiin toimiin koskien salaliittoteoreetikkoja. Jo aikaisemmin Facebookin työntekijät kertoivat, että he löysivät yhteensä 185 mainosta, joiden sisältö ylisti tai tuki QAnonin toimintaa.

Aikaisemmin Facebook ei ole suhtautunut muiden sosiaalisen median alustojen tapaan yhtä jyrkästi esimerkiksi Donald Trumpin viimeaikaisiin viesteihin.

QAnon on parissa vuodessa noussut suosituksi salaliittoteoriaksi. Sen kannattajat uskovat, että Trump käy kulisseissa salaista taistelua ryhmittymää vastaan, johon kuuluu Yhdysvaltain eliittiä. Heidän joukkoon kuuluu julkkiksia, Hollywoodin isoja nimiä, poliitikkoja sekä yritysjohtajia.

Huurupäisten teorioiden mukaan tämä eliitti palvoo saatanaa ja murhaa lapsia.