Taiwanilainen komponenttivalmistaja Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) rakentaa tehtaan Yhdysvaltain Arizonaan, kirjoittaa The New York Times.

Investointia voi pitää voittona presidentti Donald Trumpin hallinnolle, joka on peräänkuuluttanut kotimaista teknologiatuotantoa ja epäillyt kiinalaisten tuotteiden turvallisuutta. Amerikkalaisyhtiöiden tuotanto on pitkään ollut vahvasti kiinalaisten tehtaiden varassa.

TSMC sijoittaa hankkeeseen 12 miljardia dollaria. Lisäksi Yhdysvaltain hallitus avustaa hanketta summalla, jota ei ole kerrottu julkisuuteen.

Miljardiluokan investointi ei kuitenkaan ole TSMC:lle varsinainen lippulaivaprojekti, sillä yhtiöllä on Aasiassa paljon suurempiakin tehtaita. Arizonan tehdas on kooltaan vain noin viidenneksen yhtiön suurimmista tuotantolaitoksista, joita kutsutaan nimellä ”gigafab”.

Myös teknologisessa mielessä Arizonaan on nousemassa tavanomainen tehdas, ei innovatiivista huipputekniikkaa suoltava laitos. Bloombergin mukaan vuonna 2024 käynnistyvä tehdas käyttää nykystandardin mukaista viiden nanometrin tuotantoprosessia, mikä ei enää neljän vuoden päästä todennäköisesti edusta tuoreinta tekniikkaa.

Tehtaan rakentaminen ja ylläpito on kalliimpaa Yhdysvalloissa kuin Taiwanissa, mikä on saattanut vaikuttaa valtion tukien määrään ja Arizonaan rakennettavan tehtaan tyyppiin.

TSMC:n valmistamia komponentteja käytetään suurimmassa osassa maailman älypuhelimista ja sen asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa Apple, Qualcomm, Huawei ja Nvidia.