Aasialaisissa puhelimissa jo vuosien ajan riehunutta troijalaistyyppistä haittaohjelmaa ei saada kuriin, vaan se leviää ympäri maailmaa, kirjoittaa Tom’s Guide. Wroba- ja Roaming Mantis -nimillä tunnettu haittaohjelma uhkaa sekä iOS- että Android-järjestelmiä.

Ensi kerran vuonna 2013 Etelä-Koreassa havaittu pankkitroijalainen on levinnyt vuosien saatossa ympäri koko Aasian ja sittemmin rantautunut myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Wroba varastaa tiedostoja, salasanoja, yhteystietoja ja viestejä sekä avaa verkkosivuja, soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä. Haittaohjelman tiedetään myös louhineen kryptovaluuttoja uhrien puhelimilla. Uutena käänteenä Wroba tekee tuhoa Androidin lisäksi nyt myös iPhoneissa.

Hiljattain Kasperskyn Yhdysvalloissa havaitsemassa Wroba-versiossa käyttäjälle lähetetään tekstiviesti, jossa kerrotaan esimerkiksi uuden iPhonen sisältävän paketin saapuneen ja pyydetään vastaanottajaa avaamaan viestissä oleva linkki. Kyseessä on ikivanha tietojenkalastelukikka.

Android-käyttäjille tarjotaan ladattavaksi ”Chrome-päivitystä”, joka oikeasti sisältää Wroba-haittaohjelman. IPhone-käyttäjät taas houkutellaan väärennetylle Apple login -sivulle, johon pyydetään täyttämään Apple-tunnuksen käyttäjänimi ja salasana. Teknisesti ottaen Wroban iPhone-versio ei siis ole haittaohjelma, vaan tekstiviestiä hyödyntävä tietojenkalasteluhyökkäys.

Haittaohjelmalta suojautuminen edellyttää enne kaikkea vakaata järjenkäyttöä. Odottamattomiin, arvokkaita tuotteita lupaaviin tekstiviesteihin ei tule reagoida eikä niiden linkkejä avata. Apple-tunnuksiakaan ei pidä käyttää mikäli ei tarkalleen tiedä, mitä varten niitä kysellään. Minkäänlaisia sovelluksia ei kannata ladata puhelimeen muualta kuin valmistajien virallisista sovelluskaupoista.

Androidille on saatavilla myös useita tehokkaita virustorjuntasovelluksia. Apple taas ei salli kolmannen osapuolen antivirussoftia sovelluskauppaansa.

Juttua muokattu 9.11.2020 klo 11:02: Wroban iPhone-versio ei ole teknisessä mielessä haittaohjelma vaan tietojenkalastelutekniikka. Otsikkoa muutettu vastaamaan paremmin sisältöä