Venäjän valtiojohtoisista tietoturvarikoksista on puhuttu paljon. Hakkereilla on ollut likaiset sormensa pelissä monessa laajaa julkisuutta saaneessa tapauksessa. Nyt USA:n oikeusministeriö on nostanut syytteet kuutta nimettyä Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agenttia vastaan. Kuusikkoa tuskin silti saadaan ikinä tuomiolle.

ZDnet kirjoittaa, että viranomaiset uskovat agenttien kuuluvan pahamaineiseen Sandworm-hakkeriryhmään. Sandwormia pidetään yhtenä taitavimmista valtiotason tuella toimivista ryhmistä.

USA:n mukaan Sandworm on vastuussa lukuisista viime vuosien pahimmista kyberhyökkäyksistä. Niillä on pyritty aiheuttamaan haittaa muille maille, hämmentämään niiden sisäpolitiikka sekä aiheuttamaan vahinkoa ja taloudellisia menetyksiä. Näistä mainitaan seuraavat:

  • Hyökkäykset haittaohjelmilla Ukrainan hallintoa ja sähköverkkoa vastaan vuosina 2015 ja 2016.
  • Puuttuminen Ranskan kevään 2017 presidentinvaaleihin.
  • NotPetya-kiristyshaittaohjelman levittäminen kesällä 2017. Sen vahingoiksi arvioidaan yli miljardi dollaria.
  • Vuoden 2018 talviolympialaisten häirintä lukuisilla hyökkäyskampanjoilla sekä Olympic Destroyer -haittaohjelmalla.
  • Britanniassa vuonna 2018 tehdyn Novichok-hermomyrkkyiskun tutkimusten häirintä tutkimuslaboratorioon kohdistuneella hyökkäyksellä.
  • Hyökkäykset georgialaisia yrityksiä ja maan hallintoa vastaan vuonna 2018 ja presidentinvaalien hämmentäminen seuraavana vuonna.

Näiden tapausten sanotaan olevan vain jäävuoren huippu, sillä Sandworm on toiminut jo vuodesta 2010 ja jatkaa toimintaansa edelleen.

”Sandworm käytti hyökkäyksissään usein tuhoisia haittaohjelmia, jotka eivät aiheuttaneet vain taloudellisia menetyksiä vaan vaaransivat myös ihmishenkiä. Yksikään maa ei ole käyttänyt kyberhyökkäyksiä aseena Venäjän tavoin. Se on osoittanut piittaamattomuutta sivullisille aiheutuneesta haitasta ajaessaan omia etujaan”, viranomaiset moittivat.