Monessa suomalaisorganisaatiossa näyttää jääneen XP-vaihde päälle. Maailman Windows-käyttäjät roikkuivat takavuosien suositussa käyttöjärjestelmäversiossa pitkään ja sitkeästi, ja myös Microsoft hyväksyi pakon edessä tilanteen jatkamalla XP:n tukiaikaa kerta toisensa jälkeen.

XP siis saatettiin lopulta kepeiden multien alle, mutta monelle tuntuu jääneen takaraivoon ajatus, että hyväksi koettua käyttöjärjestelmää ei kannata kiirehtiä päivittämään. Uudeksi suosikiksi muodostui Windows 7.

Sen tukiaika päättyi tällä viikolla, mutta seiska on yhä ällistyttävän yleinen. Tästä kertoo Applixuren suomalaisorganisaatioiden parissa tekemä selvitys, joka on tehty lähes 100 000 yritystyöasemaa kattavasta tilastosta.

”22 prosenttia yritystyöasemista on edelleen Windows 7 -työasemia. Tutkimme tilannetta viimeksi viime keväänä, ja silloin Windows 7:n osuus oli 36 prosenttia. Vaikka selvää kehitystä on tapahtunut, on Windows 7:n osuus vielä erittäin korkea”, Applixuren toimitusjohtaja Harri Turtiainen kertoo tiedotteessa.

Windows 7 -työasemia on vielä 40 prosentissa organisaatioista. Miksi ihmeessä?

”Monille yrityksille ei ole vielä tullut pakottavaa tarvetta siirtyä Windows 7:stä pois. Vanhat yritysohjelmistot toimivat sillä hyvin, ja on vain vähän ohjelmistoja, jotka vaatisivat Windows 10:tä. Lisäksi kysymys on varmasti myös taloudellisuudesta: toimivaa alustaa ei haluta muuttaa, vaan laitteiston uusintakierron mukana siirrytään uudempiin käyttöjärjestelmiin”, Windows-asiantuntija Sami Laiho sanoo.

Vanhentuneen ohjelmiston käyttäminen on aina tietoturvariski, koska sitä ei päivitetä. Applixuren mukaan tilanne ei ole ihanteellinen, vaikka Windows 10 -siirtymä olisikin tehty. Myös sitä pitää muistaa päivittää.

Windows 10:lle on julkaistu jo lukuisia päivityspaketteja. Organisaatioissa voikin nyt olla käytössä samaan aikaan useita eri Windows 10 -versioita, jos päivityspaketteja ei ole haettu niille yhtenäisesti. Varovaisimmat eivät muutenkaan kiirehdi ensimmäisten joukossa asentamaan mittavimpia kevät- ja syyspäivityksiä, koska niissä usein on ollut vika poikineen.

”Versiojakauman kasvu on johtanut siihen, että nyt noin 15 prosenttia käytössä olevista Windows 10 -versioista on vanhentuneita, eli sellaisia, joita Microsoft ei enää tue. Ne ovat mahdollinen tietoturvariski. Vanhentuneiden versioiden määrä kertoo siitä, että yrityksissä ei ole tarkkaa tilannekuvaa työasemaympäristön todellisesta tilasta ja se voi myös indikoida haasteita softajakelun toimivuudessa. Ylläpitotyön kannalta tämä versiojakauman kasvu varmasti tuo haasteita”, Harri Turtiainen kertoo.