”Puettavan teknologian kehittyessä näyttöjen erilaiset muodot ja koot lisääntyvät. Syntyy puikuloita, neliskanttisia ja pyöreitä näyttöjä, koska käyttötilanteet ovat erilaisia”, startup-firma Korun perustaja ja toimitusjohtaja Christian Lindholm kertoo Tivi-lehden haastattelussa.

Koru kehittää älykellojen ja muiden älylaitteiden käyttöjärjestelmää, jonka on tarkoitus muotoutua erimuotoisille näytöille.

Klassisesti kellotaulut ovat pyöreitä. Internetissä sisältö on neliskanttista. Apple on päättänyt ratkaista ongelman muokkaamalla Apple Watchilla mieluummin ihmisten mielikuvia kellosta kuin yrittämällä sovittaa koko netin sisältöä pyöreään muottiin.

Uskotko, että tulevaisuudessa älykello tai muu päälle puettava tietokone syrjäyttää kädessä pidettävän kännykän?

”Olen sataprosenttisen varma, että se tapahtuu, mutta en tiedä milloin ja miksi. Ei ole mitään muuta hyvää fyysistä paikkaa, jonne puettavan laitteen laittaisi ja johon olemme tottuneet investoimaan”, hän vastaa.

Designin ja tottumustemme kautta asian ajattelemisessa on intuitiivisesti järkeä. Monilla on korkeampi kynnys ostaa laite, joka kiinnitettäisiin vaikka poskeen tai kämmenselkään. Ranteeseen olemme tottuneet pukemaan asioita – siinä pidämme festareiden rannekkeita, kelloja, koruja, uimahallin kaapin avainta.

Ranteessa on siis älykellon kokoinen markkinarako.

Kännykkäsuunnittelun pioneerina tunnettu Lindholm kehitti 1990-luvulla Nokian puhelimiin Series 30- ja 40-järjestelmien käyttöliittymiä. Hänen käsialaansa oli Navi-nappiin perustuva käyttöliittymä.

Kymmenen Nokian vuoden jälkeen Lindholm siirtyi Yahoon mobiilikokemuksista vastaavaksi johtajaksi vuonna 2005. Seuraavana vuonna hän vaihtoi pieneen, mutta kovaa vauhtia kasvavaan design-toimistoon Fjordiin innovaatiojohtajaksi.

Fjordilla hän näki, että mobiili-internet on tulevaisuuden suunta. Silti se löi kaikki odotukset:

”Olemme enemmän koukussa kännykkään kuin mitä 10–15 vuotta sitten mietiskelimme. Tästä hetkestä tulevaisuuteen katsoessa on mahdollista, että kännykkä jalostuu ja siitä tulee muotoaan muuttava. Toistaiseksi uskon sen vielä pysyvän kädessämme.”

Nyt hän uskoo Korun tiimiin, jossa on yli 30 kokenutta työntekijää. Pienessä Suomessa toimiminen ei ole haitta vaan etu:

”Maailmalla tiedetään, että suomalaiset tekevät laadukasta koodia. Siksi meiltä tullaan ostamaan järjestelmä. En voi nimetä asiakkaita, mutta järjestelmä on käytössä jo monella valmistajalla. Olemme vientibisneksessä ja samassa kisassa isojen poikien kanssa.”

Lue lisää Korun ja Lindholmin visioista Tivistä.