Kiinalainen KC Wearable kertoo yhtiön valmistamia 5000-7000 dollarin hintaisia älykypäriä olevan Kiinassa käytössä jo yli tuhat kappaletta. Myös muihin maihin on solmittu toimitus- tai kokeilusopimuksia laitteiden käytöstä, Businessinsider kertoo.

Kypärän sisällä on lisätyn todellisuuden näyttö, jonka läpi viranomainen voi katsella ohi soljuvaa ihmisvirtaa. Näyttöön ilmestyvät poliisin silmien alta kulkevien ihmisten lämpötilat jopa 0,3 celsius-asteen tarkkuudella. Mitattavien kohteiden tulee olla kahden metrin säteellä kypärästä. Jos kypärä huomaa kuumeisia ihmisiä, se hälyttää.

Lämpötilamittauksen lisäksi kamera ja kypärän arm-suoritin selviytyvät myös kasvontunnistuksesta, rekisterikilpien ja qr-koodien tunnistamisesta tai ihmisten löytämisestä pimeästä lämpökameraominaisuuksia hyödyntäen.

Kuumeen mittaaminen ei kuitenkaan kaikkien tahojen mielestä ole kovin toimiva tapa seuloa koronavirusta kantavia väkijoukoista. Koronavirustutkimusta Bangorin yliopistossa johtava professori Davey Jones muistuttaa, että monilla sairastuneilla kuume ei nouse laisinkaan. Monilla ihmisillä ruumiinlämpö voi puolestaan olla koholla aivan muista syistä.

Exeterin yliopiston Chris Wright pitää ideaa sinänsä hyvänä, mutta laitteiden resoluutiota riittämättömänä. Lämpötila pitäisi Wrightin mukaan pystyä mittaamaan tarkasti silmän sisäreunasta luotettavia tuloksia varten.

KC Wearable kertoo sekä Italian että Alankomaiden viranomaisten kokeilevan kypäriä. Businessinsider ai saanut tälle virallista vahvistusta maiden hallinnoilta, mutta ainakin Italiassa kyseisenkaltainen kypärä on nähty poliisin päässä Milanon kuulun katedraalin liepeillä.