Tulevaisuudentutkijana tunnettu Risto Linturi ennusti pc-tekniikan kehitystä vuoden 1994 tammikuussa. Osa Tivi-lehdessä (silloinen Tietoviikko) julkaistuista ennusteista oli hyvinkin tarkkanäköisiä, osan kohdalla kehitys ei edennytkään toivotusti.

Jo viisi vuotta aiemmin Linturi oli katsonut viiden vuoden päähän ja tarkisti aluksi miten edellinen ennuste oli osunut. Käyttöjärjestelmätaistelussa hän esimerkiksi uskoi voittajaksi selviävän vuoteen 1994 mennessä Lan Manageriin perustuvan OS/N -version. Microsoft vei kuitenkin tunnetusti voiton kuluttajien pc-käyttöjärjestelmissä.

Aluksi Linturin kolumnissa loikattiin taas vain viiden vuoden päähän. Ennuste Intelin pysyvyydestä suoritinvalmistajien kärjessä osui tismalleen oikeaan. Pöytälevyihin rakennetut tietokoneet herättivät epäilyksiä aivan oikeutetusti.

Windowsin ylivalta vaikutti väistämättömältä. Linturin mukaan Windows siirtyisi vuoteen 1999 mennessä lähes kaikkiin elektroniikkalaitteisiin ja ne kommunikoisivat keskenään langattomasti. ”Keskisin syy Windowsin integroitumiseen puhelimiin, kopiokoneisiin tai viihde-elektroniikkaan on se, että näiden on jatkossa pystyttävä yhteistyöhön tietokoneiden kanssa ja Microsoft on ainoana tarjoamassa yleispätevää ratkaisua”, hän visioi.

Linturi ennusti koneen myös olevan jatkuvasti yhteydessä "useisiin tietoverkkoihin". Vuosituhannen vaihteessa internet alkoikin lyödä toden teolla läpi joka tasolla.

Huomattavasti kiinnostavampi oli ennuste vuodelle 2009. Siihen mennessä puhelin ja posti on korvattu pääosin kannettavilla henkilökohtaisilla tietokoneilla, Linturi visioi. Periaatteessa näin, tosin laitteita kutsutaan älypuhelimiksi ja monien kohdalla ne ovatkin korvanneet perinteisen tietokoneen.

Ennustettua toimivaa puheentunnistusta saatiin valitettavasti odottaa hieman pidempään, 10 vuotta sitten kehitys oli sen osalta edelleen takkuilevaa.

Näyttölaitteiden osalta visiot menivätkin sitten hurjasti yli. Työpöydälle heijastuvia virtuaalisia papereita on edelleenkin käytössä lähinnä teknologiamessujen demoissa, eivätkä seinät toimi näyttöinä edes kodin kalleimmissa viihdekeskuksissa.

Virtuaalisilmikoiden tai ar-lasien läpimurtoa Linturi ennusteli jo vuodelle 2009, mutta sen aika alkaa olla kuitenkin vasta nyt. "Sähköiset ilmoitustaulut" sitä vastoin ovat varmasti sosiaalisen median myötä vielä suositumpia kuin vuonna 1994 saatettiin kuvitellakaan.

Lähes raamatullisen profeetallinen on kolumnin lopun ennustus: "Tietokoneviihde aiheuttaa riippuvuutta ja tuhoaa riippuvaisuuteen alttiin käyttäjäkunnan."

Lue koko vuoden 1994 artikkeli tästä linkistä.