Samsung Galaxy Fold ja Huawei Mate X -taittuvanäyttöisiä älypuhelimia on odotettu innolla. Niiden on molempien ennustettu tulevan myyntiin tämän vuoden puolella. Foldin piti tulla kauppoihin jo ennen kesää.

Molempien laitteiden toimitus on kuitenkin vaakalaudalla erinäisten vastoinkäymisten takia.

Samsungin Galaxy Fold -testilaitteissa uutisoitiin aiemmin vioista, joiden takia niiden toimitus lykkääntyi. Puhelimen näytön päällä oleva suojaava muovikalvo näytti käyttäjistä pois revittävältä kalvolta, jota se ei kuitenkaan ollut. Joissain tapauksissa saranan kohdalta näytön suojakalvon alle oli päässyt likaa, joka hajotti laitteen.

Nyt kun Huawei joutui Yhdysvaltain kauppaministeriön mustalle listalle, myös Mate X -puhelimen tulevaisuus on vaakalaudalla, uutisoi muun muassa The Verge.

Presidentti Donald Trumpin voimaan asettaman kansallisen hätätilan myötä Huawein pitää pyytää Yhdysvaltain hallitukselta suostumus käyttöjärjestelmän käyttöön.

Päätös on uhka Maten käyttämän Google Android-käyttöjärjestelmän ohjelmistopäivityksille ja muille Googlen suosittujen palveluiden päivityksille. Esimerkiksi Gmail, YouTube tai Play-kauppa joudutaan pahimmassa tapauksessa poistamaan puhelimista kokonaan.

Tuoreen päätöksen mukaan Yhdysvaltain kauppaministeriö on kuitenkin höllännyt rajoituksia väliaikaisesti. Huawei voi tuoda laitteilleen ohjelmisto- ja korjauspäivityksiä elokuun 19. päivään asti, kirjoittaa Reuters.

On vielä epäselvää, mitä tämän päivämäärän jälkeen tapahtuu.

Huawei on valmistautunut ottamaan oman käyttöjärjestelmänsä käyttöönsä, jos yhdysvaltalaisyhtiöiden ja Huawein yhteistyö päättyy. Yhtiö on kehittänyt käyttöjärjestelmää vuodesta 2012 lähtien.

Kummankaan laitteen julkaisupäivästä ei ole tarkkaa tietoa.