Peruskoulun digitalisaatio hämmentää ja ihmetyttää oppilaiden ja opettajien lisäksi myös vanhempia. Onko sinulla kokemuksia tai mielipiteitä asiasta? Ota osaa keskusteluun.

Onko koulujen digiloikasta tulossa iso ihmiskoe lapsilla? Vanhempien kommenttien perusteella siirtymä ei ole mennyt joka paikassa ihan putkeen. Onko sinulla omia havaintoja peruskoulun digitalisoinnista?

Syyskuun Mikrobitti kertoo, mistä koulun digiloikassa on kysymys.

Näin kertovat vanhemmat:

”Meidän koulussa ei ole tarpeeksi välineitä. Vaikea digiloikkia. Koulun vanhempainyhdistys sitten osti iPadeja – eikö olisi kaupungin asia hoitaa välineet kuntoon?!”

”Nuoremman luokka sai koulusta iPadit neljännellä. Opettajat ihmettelivät, että mitä näillä nyt tehtäisiin. Jotain videota niillä sitten harjoiteltiin tekemään, hyvä tietysti sekin. Mutta ei ollut mitään suunnitelmaa käytöstä, opsissa sanottiin, että pitää digitalisoida ja mentiin vain tekniikka edellä.”

”Olen kiertänyt kouluja yli 40 paikkakunnalla opettamassa ohjelmointia 4.–6.-luokkalaisille, ja kyllä laitemäärissä on valtavia eroja. Ehkä vielä enemmän hommaan kuitenkin vaikuttaa opettajan oma kiinnostus digitalisaatioon. Osat opeista hyödyntävät esimerkiksi puhelimia erittäinkin monipuolisesti.”

”Kaupungilta on muutama Padi ja loput vanhempainyhdistykseltä. Jokaisella luokalla on muutama ja käyttävät niitä muun muassa tiedonhakuun. Kännykät on lapsilla käytössä toki myös. Vanhempien piti allekirjoittaa lappu, että saa käyttää omaa älypuhelinta tunnilla opettajan annettua luvan. Mutta jos puhelin hajoaa tunnilla, ei koulu korvaa sitä.”

”Toinen lapsista on lukiossa ja toinen peruskoulun viimeisellä. Kummankaan koulussa ei ole puhuttu digitekniikasta mitään koko peruskoulun aikana. Tai sen verran, että kaverin kuvaa ei saa laittaa nettiin ilman lupaa.”

”Meillä ei verkko toimi!”

”Opettajasisko on kurkkua myöten täynnä erilaisia alustoja, joihin pitää kirjautua erilaisilla tunnuksilla, jotka eivät usein edes toimi. Olisi kiva ihan vaan opettaa.”

Minkälainen tilanne sinun lastesi koulussa on? Kommentoi tämän jutun alle tai Mikrobitin keskustelupalstalle!

Syyskuun Mikrobitti nyt kaupoissa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.