Mikrobitti kertoi huhtikuun alussa, että kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kärvisteleville astronauteille on lähetty raketilla parempi tulostin. Tiedot herättivät joitakin huolestuneita lisäkysymyksiä, joihin nyt on saatu vastauksia tulostintoimittajan kansainvälisestä organisaatiosta.

Kerroimme aiemmin, että ISS:n (International Space Station) astronauteille lähetettiin parempi printteri huhtikuun alussa Space-X CSR 14 -raketilla. Uusi HP ENVY Zero-Gravity -tulostin on nimenomaan suunniteltu täyttämään Nasan asettamat vaatimukset avaruudessa ja painottomassa tilassa.

Julkisuuteen tulleista tiedoista kävi alun perin ilmi, että astronautit tulostavat printterillä muun muassa turvallisuusohjeita sekä kotoa tulleita kirjeitä ja valokuvia. Mikrobitin toimitus oli huolissaan varsinkin jälkimmäisistä, sillä niiden hyvä laatu on ensiarvoisen tärkeä asia ns. hiukka pitempiä matkatöitä tekeville astronauteille.

HP otti tosissaan Mikrobitin huolen koti-ikävää potevista astronauteista ja vakuuttaa yhteydenotossaan, että laatu riittää avaruudessa myös perhekuviin. Toisin kuin suomalaisissa mediataloissa ISS-avaruusaluksessa ei myöskään elätellä utopioita niin sanotusta paperittomasta toimistosta: paperia on kuulemma asemalla aivan riittävästi astronauttien tarpeisiin.

Myös tulostimen käyttämät HP Original Ink -mustepatruunat ovat turvallisia avaruudessa – ja jopa astronauttien käsissä. Se onkin tarpeen, sillä Nasan ja HP:n huoltosopimukseen ei HP:n mukaan kuulu tarvittaessa paikalle tulevaa HP:n huoltomiestä, joka vaihtaisi patruunat. Etätukea on kuitenkin saatavilla. Astronautit soittanevat silloin maahan, että ”kuuleeko HP, meillä on nyt jotain häikkää tän printterin kanssa”.

Nasan huoleton suhtautuminen paperittomaan toimitukseen sai Mikrobitin epäilemään, että yhteydenpito asemalle hoidettaisiin edelleen faksilla. Luulo ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan faksausominaisuus on Nasan pyynnöstä nimenomaan poistettu HP International ENVY ISS:stä. (Nuoremmalle sukupolvelle tiedoksi, että faksi eli telefaksi eli telekopio on eräänlainen langallisessa puhelinverkossa lähettävä tekstari, joka ei kuitenkaan tule näytölle vaan tulostuu telekopiolaitteesta paperille.)

ISS:n miehistön tulostustarpeet hoituvat perinteiseen tapaan verkkokaapelin välityksellä mutta myös langattomasti älypuhelimella.