Muutamien republikaanipuolueen edustajien ajama ”Lawful Access to Encrypted Data Act of 2020” vaatisi toteutuessaan hurjia: takaoven lisäämistä viranomaisia varten lähes kaikkiin digitaalisiin laitteisiin ja ohjelmistoihin.

Mikäli laki hyväksyttäisiin, pitäisi kaikkiin laitteisiin, joissa on yli gigatavu muistia rakentaa takaovi ja luovuttaa sen ”avaimet” viranomaisille. Laki koskisi esimerkiksi digikameroita ja mp3-soittimia, Cpomagazine päivittelee. Ohjelmistoista esimerkiksi selaimiin ja pilvipalveluihin pitäisi koodata vastaava toiminnallisuus. Aivan kaikkia valmistajia laki ei koskisi, sillä takaovia vaadittaisiin vain yli miljoona laitetta vuodessa myyviltä tuotteilta tai yli miljoonan käyttäjän sovelluksilta.

Teknisten mahdollisuuksien lisäämisen ohessa laissa vaaditaan helpotuksia myös digitaalisille etsintäluville. Pelkästään poliisin tai muun viranomaisen ”vankka epäilys” riittäisi etsintäluvan saamiseen epäillyn digilaitteisiin.

Todennäköisesti lakiesitys ei etene kovin pitkälle. Toteutuessaan se toisi hurjasti lisätöitä ohjelmisto- ja laiteteollisuudelle. Lisäksi täynnä digitaalisia takaovia oleva maailma olisi äärimmäisen haavoittuvainen. Pahantahtoiset hakkerit käyttäisivät varmasti kaikkia mahdollisia konsteja ”digitaalisten yleisavaimien” hankkimiseen. Sen jälkeen laitteet avautuisivat heille helposti rikollisiin tarkoituksiin.

Tenablen toimitusjohtaja Amit Yoran pitääkin lakiehdotusta kammottavana. Toteutuessaan se olisi valtaisa isku yksityisyydelle, kyberturvallisuudelle ja Yhdysvaltojen kilpailukyvylle. Yoranin mukaan seuraukset olisivat siten katastrofaaliset.

Voi olla, että lakiehdotuksen ei koskaan ole edes ajateltu menevän läpi. Cpomagazine spekuloi, että käsittämättömältä tuntuvan urkintalakisommitelman on vain tarkoitus saada aiemmin porua herättänyt EARN IT -laki vaikuttamaan kelvollisemmalta suunnitelmalta.