Lupaavana pidetty suomalainen pikaviestin FoilChat on saanut Patentti- ja rekisterihallitukselta uhkaukaasin. Sen taustayhtiö FoilChat on joutumassa poistomenettelyyn, koska sillä ei ole enää ilmoitettua hallitusta.

Tämä olisi hehkutetulle startupille masentavan vaimea loppu.

Kirjoitimme aiemmin, kuinka vielä vuosi sitten FoilChat vaikutti aidolta menestystarinalta. Se mainosti itseään erityisesti päiväkodeille ja terveydenhoidon yksiköille, ja kuinka viestintä esimerkiksi päiväkodin ja vanhempien välillä olisi turvallista.

Turvallisuudesta takuuseen meni yhtiön toimitusjohtaja Eero Vainionpää, joka kertoi kehittäneensä sovelluksen salausprotokollan itse.

Suomen Kuvalehti uutisoi kuitenkin toukokuussa 2018, kuinka käyttäjien yhteystietoja ei oltu salattu.

Kommentoidessaan asiaa Ilta-Sanomille Vainionpää totesi, että kyseessä on tarkoituksellinen ominaisuus eikä haavoittuvuus tai tietoturva-aukko.

”Se on hakufunktio, joka on mahdollistanut sen, että käyttäjät löytävät toisensa. Valitettavasti se on myös mahdollistanut, että asiansa osaava henkilö on pystynyt lukemaan muiden palveluun rekisteröityneiden sähköpostiosoitteet”, Vainionpää sanoi.

”Ominaisuus on sinänsä nykyisen tietosuojalain mukainen, mutta sen käyttöön pitää nyt pyytää erikseen lupa. Ominaisuuden toimintaa ei ollut ehkä ihan loppuun asti mietitty”, Vainionpää jatkoi ja huomautti, että ominaisuus olisi muutettu valinnaiseksi myös ilman gdpr:n uhkaakin. Siihen olisi voinut vain mennä enemmän aikaa.

Helmikuussa 2018 lanseerattu palvelu keräsi silti runsaasti huomiota. Palvelua kehui joukko tunnettuja it-vaikuttajia, ja hallituksessa istui muun muassa monessa mukana ollut startup-vaikuttaja Taneli Tikka sekä kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

Vainionpään mukaan FoilChat onnistui haalimaan yhteensä 3,2 miljoonan euron rahoituksen, jota jatkettiin Business Finlandilta saadulla 300 000 euron lainarahoituksella.

Vuoden 2019 huhtikuussa FoilChat kuitenkin katosi yllättäen.

FoilChat-pikaviestin lakkasi yhtäkkiä toimimasta, ilman minkään laista ennakkovaroitusta. Kaikki FoilChat Oy:n vastuuhenkilöitä koskevat tiedot oli poistettu kaupparekisteristä, ja niin yhtiön kuin siinä toimineiden ihmistenkin puhelinnumerot lakkasivat toimimasta.

Tivi huomasi, että FoilChat Oy:llä oli tuolloin yli 10 000 euroa maksamatonta verovelkaa sekä maksuhäiriömerkintä, koska Työllisyysrahasto peri siltä lähes 15 000 euron saatavia.

Vainionpää kieltäytyi kommentoimasta tilannetta vedoten siihen, että hän oli lähtenyt yhtiöstä aiemmin, eikä voinut vaitiolosopimuksen vuoksi voinut kommentoida FoilChatin asioita.

FoilChatin armonaika alkaa nyt olla ohitse. Patentti- ja rekisterihallitus toteaa, että jos yritys ei kehotuksista huolimatta ilmoita hallitustaan kaupparekisteriin, PRH poistaa sen kaupparekisteristä maaliskuussa 2020.