Portugalilainen oikeus on määrännyt pikaviestipalvelu Telegramin estämään käyttäjien pääsyn miljoonien jäsenien piraattiyhteisöihin. Oikeus ei usko, että estomääräys on mitenkään täydellinen ratkaisu, mutta se on parempi kuin toimettomuus, TorrentFreak kirjoittaa.

Oikeudenhaltijat ovat oikeuden päätöksestä riemuissaan. Päätöksenteossa ei kuultu Telegramia, sillä oikeus ei kyennyt tavoittamaan palvelun edustajaa esittämään vastaväitteitä. Telegramin katuosoite on Dubaissa.

Estotoimet koskevat kaikkiaan 17:ää eri kanavaa, joiden yhteenlasketun käyttäjämäärän väitetään olevan 10 miljoonaa. Kanavilla tarjotaan luvatonta käsiksi pääsyä tv-sarjoihin sekä sanoma- ja aikakauslehtiin. Oikeudenhaltijoiden mukaan Telegram sallii käyttäjien tallentaa suuria tiedostoja, mikä tekee tiedostojen luvattomasta jakamisesta helpompaa.

Oikeus toteaa lausunnossaan, että ilmaisunvapaus internetissä on tärkeä perusoikeus, mutta tuomioistuin pitää siitä huolimatta estotoimia perustelluina ja oikeasuhtaisina.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, aikooko Telegram ryhtyä toimenpiteisiin. Estettäviksi vaaditut kanavat mainitaan vain nimeltä, joten kanavan nimen vaihtaminen on varsin helppo toimenpide määräyksen kiertämiseksi, TorrentFreak huomauttaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja Telegram voi valittaa siitä halutessaan.