Tutkijat ovat kehittäneet algoritmin, jonka avulla drone osaa hätistää lentokenttien turvallisuutta uhkaavat lintuparvet kauemmaksi.

Tutkijat kehittivät uuden algoritmin opittuaan mittamaan sopivan etäisyyden lennokin ja lintuparven välillä. Homma onnistui seuraamalla lintuparvien keskinäistä kanssakäymistä, Technology Review kirjoittaa. Algoritmi on tarkoitus sisällyttää ohjelmistoon, joka hallinnoi dronen toimintoja saaden lennokin toimimaan itsenäisesti.

Testeissä algoritmi osoitti tehokkuutensa. Sen ansiosta useita lintuparvia onnistuttiin hätistämään kauemmaksi riskialueelta vain yhtä dronea käyttäen.

Tällä hetkellä lentokentät torjuvat lintuparvia monin eri tavoin, jotka vaihtelevat laserin käytöstä koviin ääniin ja jopa koulutettuihin haukkoihin. Kyseiset torjuntavat ovat kuitenkin epäluotettavia ja kalliita. Dronet voisivat tarjota kokonaisvaltaisemman ja halvemman ratkaisun lintuongelmaan.

Linnut ovat vakava uhka lentoturvallisuuden. Tämän sai kokea karvaasti US Airways -lentoyhtiön lento 1549 vuonna 2009. Airbus-mallisen lentokoneen pilottina toiminut Chelsey Sullenberger joutui tekemään pakkolaskun Hudsonjokeen kanadanhanhiparven osuttua koneen moottoreihin vain hieman nousun jälkeen.